Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Veerkracht bij vluchtelingen

Veerkracht is een bruikbaar concept bij vluchtelingen(kinderen) met trauma-gerelateerde complexe sociaal-psychiatrische problematiek. Het verklaart voor een groot deel waarom traumatische ervaringen niet altijd leiden tot psychische problemen (Lamkaddem, van den Muijssenbergh, & Laban, 2015). Veerkracht gaat over het vermogen om mentaal te herstellen na een negatieve gebeurtenis of zelfs het geven van een positieve draai aan tegenslagen. Na traumatische gebeurtenissen herstellen mensen beter wanneer zij hun persoonlijke, sociale en materiële bronnen van veerkracht vinden of hervinden (Lamkaddem e.a., 2015).

Arq Psycho Trauma Expertgroep pleit voor een behandeling van psychotrauma bij vluchtelingenkinderen die zich richt op het vergroten van de veerkracht. De behandelaar kan hiervoor gebruik maken van het stress-steun-kwetsbaarheid-kracht (sskk) model. Binnen dit model wordt gekeken naar stressfactoren, (mate van) sociale steun, kwetsbaarheden en persoonlijke kracht bij kinderen. Het overgrote deel van kinderen met psycho-traumatische klachten zal op de langere termijn geen klachten ontwikkelen bij voldoende herstelmogelijkheden (rust, structuur, betrokkenheid van ouders). Ouders maar ook leerkrachten en andere betrokken volwassenen worden gestimuleerd om kinderen een luisterend oor te bieden en het goede voorbeeld voor omgaan met stress te geven om hun veerkracht te vergroten (zie ‘het gezin’ en ‘onderwijs’).

Het Psychosociaal Ondersteuningspunt Vluchtelingen (POV) van Arq Psychotrauma Expert Groep heeft een rapport opgesteld met de beschikbare psychosociale hulp voor vluchtelingen(kinderen) in Nederland. In het rapport ‘Veerkracht en vertrouwen’ wordt de rol van veerkracht in de behandeling van vluchtelingen benadrukt.