Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Gwen Dieleman

Foto van dr. Gwen Dieleman

Dr. Gwen Dieleman is kinder- en jeugdpsychiater en coördinator van de klinische onderzoekslijn van de afdeling Kinder- & Jeugdpsychiatrie/Psychologie van het Erasmus Medisch Centrum-Sophia Kinderziekenhuis.

In haar eerste baan als kinderpsychiater was zij hoofd van de polikliniek Kinder- en jeugdpsychiatrie voor een periode van zeven jaar. Dit was een functie waarin personeels-, algemeen, strategisch en financieel management, samen met de ontwikkeling van een klinische onderzoekslijn en klinisch werk werd gecombineerd. Na het behalen van haar doctoraat in 2019 is zij naast haar klinische werk en lidmaatschap van het management team, coördinator geworden van de klinische onderzoekslijn van de afdeling.

Foto van dr. Gwen Dieleman

Aandachtsgebieden

Als clinicus werkt zij met kinderen en adolescenten met eetstoornissen. Ze heeft uitgebreide ervaring met het ontwerp, de opzet, de onderzoeksinfrastructuur en coördinatie van meerdere grote longitudinale klinische (interventie) studies waaronder BRAVE, de FP7 gefinancierde MILESTONE studie, ENCORE, ATTENTIO, en een grote studie over angststoornissen op de kinderleeftijd.

Haar onderzoek richt zich op het meten van het psychiatrisch fenotype door translationeel, klinisch epidemiologisch en toegepast onderzoek bij kinderen en adolescenten, met als doel het ontwikkelen van praktisch toepasbare risicoprofielen, stageringsmodellen en daaruit voortvloeiend nieuwe behandelingsstrategieën voor kinderen en adolescenten met psychiatrische aandoeningen.

Publicaties

Projecten en overige

Dr. Dieleman is lid van het K-EET initiatief, een nationale stuurgroep van geestelijke gezondheidsprofessionals, kinderartsen en beleidsmakers, gericht op het verbeteren van de vroege opsporing en lange termijn uitkomsten van eetstoornissen. Daarnaast is zij lid van de wetenschappelijke adviesraad van het Nederlands Kenniscentrum Kinder- en jeugdpsychiatrie en maakt zij deel uit van de stuurgroep van het Kinderhersencentrum in het Sophia kinderziekenhuis.