Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Verslaving bij kinderen en jongeren

Jongeren praten buiten

Wat is een verslaving?

Veel jongeren nemen weleens een biertje of een joint. Of gamen urenlang. Wanneer je kind dit heel regelmatig doet, het moeilijk vindt om te stoppen of teveel gebruikt, kan dit leiden tot een verslaving. Misschien zit je kind niet lekker in zijn vel en voelt hij zich beter als hij alcohol drinkt of drugs gebruikt, of wanneer hij aan het gamen is. Dat glas alcohol of die joint is dan nodig om zich goed te voelen. Elk kind is anders, dus ook alle kinderen met een verslaving. Iedereen kan het op een andere manier ervaren.  

Meer over verslaving op Brainwiki.nl 

Jongeren praten buiten

Meer over verslaving

Help mijn dierbare is verslaafd.nl: Mijn kind is verslaafd
Voor dierbaren van iemand die verslaafd is.

Richtlijn jeugdhulp Middelengebruik: informatie voor ouders
Jeugdhulpverleners kijken samen met jou wat ze voor jou en je kind kunnen doen.

Trimbos-instituut
Vragen over verslaving? Stel deze via de infolijnen of lees meer informatie. Je kunt terecht bij: 

Al-Anon 
Hier kun je open en anoniem met anderen praten over hoe het is om een ouder te zijn van een kind met een verslaving. 

Familievertrouwenspersonen
Familievertrouwenspersonen zijn gespecialiseerd in het onder­steunen van familieleden en andere naasten van mensen met psychiatrische en/of verslavingsproblemen.

Stichting Naast
Stichting Naast biedt informatie en ondersteuning aan naasten van verslaafden.

Stichting Het Zware Gat
Stichting Het Zwarte gat zet zich in voor mensen met een verslavingsprobleem en hun naasten.

Terug naar boven

Het Kenniscentrum heeft deze informatie geschreven met experts en ervaringsdeskundigen. Samen houden we deze tekst steeds actueel. Bijvoorbeeld op basis van het laatste onderzoek naar verslaving bij kinderen en jongeren.

Wegwijs in de zorg

Als je jeugdzorg voor je kind nodig hebt, komt er een hoop op je af. Op de pagina Wegwijs in de zorglees je antwoorden op veelgestelde vragen van ouders over het zoeken naar passende hulp voor hun kind.

Destigmatisering

Elk kind verdient het om erbij te horen en mee te doen in de samenleving. Wat kun je als ouder doen om de impact van stigma zoveel mogelijk tegen te gaan? Naar tips en adviezen voor ouders

Mijn kind krijgt medicatie

De behandelaar van je kind heeft medicatie geadviseerd of voorgeschreven. Begrijp je medicijn beantwoordt vragen die veel kinderen, jongeren en ouders hebben over medicijnen bij psychische problemen. Denk aan vragen als ‘kan mijn kind zomaar stoppen met dit medicijn?’ en ‘is het verslavend?’. Naar Begrijp je medicijn

Mijn kind wordt 18 jaar

Wanneer je kind hulp krijgt voor psychische problemen en 18 jaar wordt, verandert er een aantal belangrijke dingen. Het is goed om je als ouder, samen met je kind en zijn behandelaar, voor te bereiden op deze overgang. Op de pagina ‘Als je kind volwassen wordt’ vind je informatie over deze veranderingen en voorbereidingen.

Het Kenniscentrum heeft deze informatie geschreven met experts en ervaringsdeskundigen. Samen houden we deze tekst steeds actueel. Bijvoorbeeld op basis van het laatste onderzoek naar angst bij kinderen en jongeren.