Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Tics bij kinderen en jongeren

Kind hinkelt op een plein

Wat zijn tics?

Als je kind het gevoel heeft dat hij bepaalde dingen voortdurend moet doen, kan het zijn dat hij een tic heeft. Er zijn verschillende soorten tics: het kan een beweging zijn of een geluid dat je kind constant maakt. Het kan ook zijn dat je kind van beide last heeft. Voorbeelden zijn met je ogen knipperen, met je hoofd schudden, kuchen of een bepaald woord heel vaak gebruiken. Elk kind is anders, dus ook alle kinderen met tics. Zij kunnen verschillende dingen ervaren.

Kind hinkelt op een plein

Tics kunnen lastig zijn en storen bij de gewone dingen die je kind op een dag wil doen. Naar school gaan of met vrienden afspreken, bijvoorbeeld. Ook is het vervelend als je kind steeds uit moet leggen waarom hij zo doet.

Meer over tics op Brainwiki.nl

Zorgprofessionals kunnen terecht bij praktijkstandaard over tics bij kinderen en jongeren.

Meer over tics

Stichting Gilles de la Tourette
Organisatie van patiënten of lotgenoten die te maken hebben met het syndroom van Gilles de la Tourette als (jonge of volwassen) patiënten, ouders, familieleden, leerkrachten, behandelaars, onderzoekers en andere geïnteresseerden.

Terug naar boven
Brein ontspoord

Marion van Ginneken
Opeens is voor Mandy niets meer hetzelfde en als ze last krijgt van tics en dwangmatigheden. Ze heeft geen verklaring voor wat er met haar aan de hand is. Ze gaat gebukt onder gevoelens van schaamte en wanhoop en raakt in een isolement, ervan overtuigd dat ze de enige op de wereld is met dit probleem. Wanneer ze in een wetenschappelijk tijdschrift een artikel leest over het syndroom van Gilles de la Tourette, worden haar ogen geopend. Eindelijk leert ze de reden van haar klachten kennen, maar dan begint de lange weg van het acceptatieproces.

Bestel ‘Brein ontspoord’ bij Bol.com

De Gilles de la Tourette Survivalgids

Annick Beyers en Erik Buelens
Heb jij last van tics? Maak jij rare geluidjes of vervelende bewegingen? Kun je de geluidjes en bewegingen – die tics dus – niet tegenhouden, hoe hard je ook probeert? Vinden je klasgenootjes en vrienden je soms ‘raar’? Dan is dit boekje zeker iets voor jou. Want als je het syndroom Gilles de la Tourette hebt, dan heb je tics. Kijk daarom in dit boek en lees alles over Tourette.

Bestel ‘De Gilles de la Tourette Survivalgids’ bij Bol.com

Een duiker op mars. Wie van ons is normaal?

Lander Deweer en Jan Swerts
Al bij zijn eerste ontmoeting met de achtjarige Jef raakt Lander Deweer verstrikt in een web van vooroordelen. Jef heeft een zware vorm van het syndroom van Gilles de la Tourette, maar hij vloekt niet en slaat zijn armen niet wild in het rond. Hij ziet er vrij normaal uit. Helemaal anders dan Lander zich op basis van de verhalen van zijn vriend Jan Swerts, de vader van Jef, had voorgesteld. Hij vraagt zich af: ben ik zelf wel normaal? Want waar ligt de grens tussen gek en normaal? En wie beslist tot welk kamp je behoort?

Bestel ‘Een duiker op Mars’ bij Bol.com

Vic heeft een tic

Eva van der Linden
Veel kinderen (en ook volwassenen) hebben last van tics. Voor hun omgeving vaak irritant en voor henzelf lastig. Dit boek biedt kinderen en hun omgeving inzicht in wat het is om tics en/of Gilles de la Tourette te hebben en handvatten om ermee om te gaan. Kinderen, ouders en grootouders kunnen samen de herkenbare avonturen van Vic volgen en heerlijk meeschrijven in dit DOE boekje.

Bestel ‘Vic heeft een tic’ bij Bol.com

Terug naar boven

Wegwijs in de zorg

Als je jeugdzorg voor je kind nodig hebt, komt er een hoop op je af. Op de pagina Wegwijs in de zorglees je antwoorden op veelgestelde vragen van ouders over het zoeken naar passende hulp voor hun kind.

Destigmatisering

Elk kind verdient het om erbij te horen en mee te doen in de samenleving. Wat kun je als ouder doen om de impact van stigma zoveel mogelijk tegen te gaan? Naar tips en adviezen voor ouders

Mijn kind krijgt medicatie bij tics

De behandelaar van je kind heeft medicatie geadviseerd of voorgeschreven. Begrijp je medicijn beantwoordt vragen die veel kinderen, jongeren en ouders hebben over medicijnen bij psychische problemen. Denk aan vragen als ‘kan mijn kind zomaar stoppen met dit medicijn?’ en ‘is het verslavend?’. Naar Begrijp je medicijn

Mijn kind wordt 18 jaar

Wanneer je kind hulp krijgt voor psychische problemen en 18 jaar wordt, verandert er een aantal belangrijke dingen. Het is goed om je als ouder, samen met je kind en zijn behandelaar, voor te bereiden op deze overgang. Op de pagina ‘Als je kind volwassen wordt’ vind je informatie over deze veranderingen en voorbereidingen.

Onderzoek: Tackle Your Tics

Tackle Your Tics is een korte, intensieve exposure-therapie voor kinderen met ticstoornissen. Er loopt een onderzoek naar de effectiviteit van Tackle Your Tics, met veelbelovende eerste resultaten.

Blijf op de hoogte van dit project en het vervolg

Download de flyer van Tackle your Tics

Het Kenniscentrum heeft deze informatie geschreven met experts en ervaringsdeskundigen. Samen houden we deze tekst steeds actueel. Bijvoorbeeld op basis van het laatste onderzoek naar angst bij kinderen en jongeren.