Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Praktische tips voor medicijngebruik

Wekker

Hulpmiddelen zodat je je medicijnen niet vergeet

Het kan lastig zijn om je medicijnen niet te vergeten. Er zijn gelukkig hulpmiddelen om je hierbij te helpen:

Kies een vast moment. Hierdoor is de kans een stuk kleiner dat je je medicijnen vergeet.

Zet een wekker of alarm. Gebruik bijvoorbeeld een app die je waarschuwt wanneer je je medicijnen moet innemen. Gebruik bijvoorbeeld de MedApp.

Pillendoosje. Deze helpt met het ordenen van jouw medicijnen. Een pillendoosje is ingedeeld in vakjes met de dag van de week erbij. Je ziet gelijk welke dagen je welke medicijnen moet gebruiken en of je het die dag nog moet gebruiken.

Vraag op tijd je herhaalrecepten aan! Dan weet je zeker dat de apotheek ze op voorraad heeft als je ze nodig hebt. Ook hierbij kan de MedApp helpen.

Wekker

Dag- en weekritme

Hoe gebruik je je medicijnen als je een hele dag moet sporten?

Hoe zit dat als je naar een andere school gaat? Of een ander rooster krijgt op school?

Hoe zit het met medicijnen als je uitgaat en laat naar bed gaat?

Het helpt als je het gebruik van je medicijnen afstemt op jouw dag- en weekritme. Bespreek met je behandelaar welk ritme jij het beste aan kan houden.

Neem nooit te veel medicijnen!

Mensen kunnen de neiging hebben om méér medicijnen te nemen dan is voorgeschreven. Bijvoorbeeld als ze het gevoel hebben dat het medicijn niet goed werkt. Of als het middel juist wel goed werkt en ze denken dat een extra dosis nog beter werkt.

Let op: ga NOOIT zonder te overleggen een hogere dosis nemen dan je behandelaar heeft voorgeschreven. Dat kan heel gevaarlijk zijn! Mocht je toch te veel hebben genomen, schakel dan hulp in! Op de website Apotheek.nl lees je wat je kunt doen bij medicijnvergiftiging. Als je denkt dat jouw dosis niet klopt, neem dan contact op met je behandelaar.

De psychiater benoemde meteen dat medicijnen helpend zouden kunnen zijn. Ze hebben het altijd gepresenteerd als ondersteuning en als tijdelijk. Kijken wat het kan doen, welk voordeel het heeft zodat het wat makkelijker wordt ook in andere vormen van therapie. De psychiaters hebben zich ook altijd tot mijn kind gericht. Dat is erg belangrijk. Een kind kan er anders in zitten dan de ouders. Daar moet je oog voor hebben. De mogelijke bijwerkingen werden goed besproken. Wel is het belangrijk om daar tijd voor in te plannen met de psychiater.

een moeder