Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Uitleg van medicatie: Begrijp je medicijn

Lorazepam Na

Je behandelaar heeft je een medicijn voorgeschreven of heeft je voorgesteld een medicijn te gaan gebruiken. Je wilt de belangrijkste dingen over dat medicijn weten. Begrijp je medicijn bestaat uit teksten en illustraties die je korte en betrouwbare uitleg over je medicijn geven. 

Begrijp je medicijn beantwoordt vragen zoals:

  • “Mag ik mijn medicijn innemen met sinaasappelsap?”
  • “Wat zijn de bijwerkingen van het medicijn?”
  • “Hoe ga ik om met een ‘bijwerking’?”
  • “Kan ik uitgaan en alcohol drinken als ik dit medicijn gebruik?”
  • “Kan ik zomaar met het medicijn stoppen?”
  • “Kan ik ook een beetje extra nemen als ik me niet goed voel?”

De informatie in Begrijp je medicijn is geschreven voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Als je jonger bent dan 12 jaar is het misschien verstandig de informatie samen met je vader, moeder, verzorger of begeleider te lezen. Die kan je helpen als je de informatie niet goed begrijpt.

Lorazepam Na

Flyer Begrijp je medicijn

Begrijp je medicijn geeft antwoord op vragen van ouders, kinderen en jongeren over veelgebruikte medicijnen in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Het is een psychoeducatief middel dat begrijpelijke, betrouwbare uitleg geeft. De teksten zijn uiterst zorgvuldig geformuleerd, gemakkelijk te begrijpen en verrijkt met illustraties die de werking van het medicijn verbeelden. 

De informatie op Begrijp je medicijn is een aanvulling op de bijsluiter. De informatie gaat alleen over medicijnen en heeft context nodig als je het als voorlichtingsmateriaal gebruikt, door de informatie op deze pagina’s te integreren met informatie over de aandoening. Er zijn ook onderwerpen die gelden voor alle medicijnen in Begrijp je medicijn. Als behandelaar moet je met elke patiënt apart bespreken waarom hij dit middel op deze manier krijgt voorgeschreven.

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie ontwikkelde Begrijp je medicijn samen met jongeren, ouders en experts.

Feedback?

Mis je informatie of heb je tips over hoe we deze informatie kunnen verbeteren? Laat het weten.

Meer weten over de ontwikkeling van Begrijp je medicijn?

Naar de projectpagina

Terug naar boven
Begrijp je medicijn is financieel mede mogelijk gemaakt door Fonds SGS, een innovatiefonds van Zilveren Kruis.

De update en uitbreiding van Begrijp je medicijn (2020-2021) is tot stand gekomen in samenwerking met:

  • Jongeren van de NJR en bredere netwerk van het Kenniscentrum
  • Ouders uit de ervaringsraad
  • Naomi den Besten, senior projectleider bij NJR
  • Kirsten Hoogerheide, kinder- en jeugdpsychiater bij Youz
  • Zhenya Pashkina, illustrator
  • Geneesmiddelencommissie

Daarnaast gaat onze speciale dank uit naar de jongeren en de ouders van de kinder- en ouderraden van diverse betrokken kinder- en jeugdpsychiatrische instellingen.

De eerste versie van Begrijp je medicijn is financieel mede mogelijk gemaakt door Fonds SGS en door het Fonds Psychische Gezondheid, en tot stand gekomen in samenwerking met:

  • James Boekbinder, interaction designer
  • Maarten Elling, freelance medewerker, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie
  • Peter Moleman, farmacoloog, Moleman Psychopharmacology
  • Zhenya Pashkina, illustrator

© Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Verstrekte informatie

In het doosje van een medicijn zit altijd een bijsluiter. Daarin lees je hoe je het medicijn moet gebruiken. Ook vind je hier bijwerkingen van het medicijn. In een bijsluiter staan soms moeilijke woorden. Begrijp je medicijn legt in begrijpelijke woorden uit wat er in de bijsluiter staat, en meer. De informatie op deze website is bedoeld om het gebruik van je medicijn beter te begrijpen. Op deze website staat alleen informatie die betrouwbaar is. Niet alle informatie staat op deze website. Niet alle waarschuwingen of bijwerkingen staan op deze website. Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie controleert regelmatig de informatie van Begrijp je Medicijn. Als iets niet of niet meer klopt, kan het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie de informatie aanpassen. Het is belangrijk dat je de informatie op deze website altijd bespreekt met de behandelaar die het medicijn heeft voorgeschreven. Je mag niet het medicijn zelf anders gaan gebruiken zonder dat je dit hebt besproken met de behandelaar. Het kan gebeuren dat op de website andere informatie staat dan op de bijsluiter. In dat geval is de informatie op de bijsluiter de juiste informatie. Vertel de behandelaar die het medicijn heeft voorgeschreven dat de informatie op de website anders is dan de informatie op de bijsluiter.

Aansprakelijkheid

Je bent verplicht om de voorschriften van de behandelaar en de informatie uit de bijsluiter op te volgen. De behandelaar vertelt hoe je een medicijn moet gebruiken. In de bijsluiter staat belangrijke informatie over het medicijn. De informatie op de Begrijp je medicijn is bedoeld om de informatie uit de bijsluiter beter te begrijpen, en je extra betrouwbare informatie over je medicijn te geven. Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie (inclusief leden en/of aan hem verbonden partijen) is niet verantwoordelijk als je de voorschriften van de behandelaar niet opvolgt en/of de informatie uit de bijsluiter niet volgt. Eventuele schade, kosten of andere nadelige gevolgen kun je niet verhalen op het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, de leden van het Kenniscentrum of aan het Kenniscentrum verbonden partijen. Je kunt het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie niet aanspreken op eventuele negatieve gevolgen van fouten of onjuistheden in de informatie op Begrijp je medicijn.

Auteursrecht

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie heeft de teksten op Begrijp je medicijn geschreven. Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie heeft ook de tekeningen en afbeeldingen op de website Begrijp je medicijn gemaakt. Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie is dus de eigenaar van de teksten, de tekeningen en de afbeeldingen op de website. De teksten, tekeningen en afbeeldingen van de website mag je alleen publiceren met schriftelijke toestemming van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Als je de teksten, tekeningen en afbeeldingen van de website gebruikt om voorlichting te geven aan bijvoorbeeld patiënten, dan moet je deze disclaimer op een duidelijke manier kenbaar maken.

Terug naar boven