Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Jongeren over de hoge drempel bij het zoeken van hulp

Jongeren vinden het moeilijk om hulp te zoeken bij psychische problemen. Dat blijkt uit een peiling van de Vraagbaak, een jongerenpanel van NJR en Kenniscentrum. Dit onderzoekspanel bestaat uit een grote groep jongeren en jongvolwassenen vanaf 16-jarige leeftijd. Op deze manier verzamelt het panel ervaringskennis over mentale gezondheid, psychische kwetsbaarheden en behandeling in de jeugd-ggz en/of ggz voor jongvolwassenen.

Uit de meest recente peiling van de Vraagbaak is gebleken dat jongeren zelf hun willen problemen zelf oplossen. Jongeren schamen zich, zijn bang voor reacties van anderen of denken dat er geen hulp is door wachtlijsten. Dat is zorgelijk, want tijdig hulp zoeken is belangrijk om grotere problemen te voorkomen. Verder is gebleken dat jongeren zelf veel goede ideeën hebben om hulp zoeken voor psychische problemen laagdrempeliger te maken. Zo vertelt een jongere:

“Wat nodig is, is een veel duidelijker proces en begeleiding tijdens het traject. Als 17 jarige moest ik zelf meerdere emails schrijven, telefoontjes plegen EN maanden wachten voordat ik hulp kreeg. Dat is gewoon zo moeilijk als je jong en somber bent en niet weet hoe dingen werken.”

Wil jij ook meedenken over de GGZ voor jongeren en jongvolwassenen? Join het team: De Vraagbaak! Meld je snel aan!

Wat jongeren vinden over het zoeken van hulp: infographic

Uw webbrowser kan geen pdfs tonen. U kunt deze infographic downloaden.

Meer weten over De Vraagbaak?

>> Ook meedenken over de GGZ voor jongeren en jongvolwassenen? De Vraagbaak, join the team!

>> Website van de NJR

>> Stuur een mail naar Celesta Kasper