Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Update voor praktijkstandaard Borderline persoonlijkheidsstoornis

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie heeft de praktijkstandaard voor Borderline persoonlijkheidsstoornis bijgewerkt in samenwerking met experts en ervaringsdeskundigen. Deze bevat nu de laatste kennis, nieuwe instrumenten en een herziene visie op medicijngebruik.

De expertgroep borderline persoonlijkheidsstoornis heeft alle hoofdstukken geactualiseerd op basis van de meest recente literatuur en inzichten. Zij hebben onder meer instrumenten, handreikingen en kennis over behandelmethoden toegevoegd. Zo staan er bij de instrumenten voor screening en diagnostiek nu meer opties om het systeem van jongeren in kaart te brengen.

Medicatie en borderline persoonlijkheidsstoornis

De expertgroep heeft bovendien de visie op medicatie bij borderline persoonlijkheidsstoornis herzien en een eenduidig advies opgesteld: “Gezien het gebrek aan wetenschappelijke evidentie, de wisselende klinische effecten en de risico’s (bijwerkingen, interacties, polyfarmacie, intoxicaties) die het voorschrijven van medicatie met zich meebrengt adviseert de expertgroep bijzonder terughoudend te zijn bij het voorschrijven van psychofarmaca voor symptomen van BPS bij jongeren en adolescenten.”

Inbreng ervaringsdeskundigen

Na de experts hebben de leden van de Ervaringsraad van het Kenniscentrum zich over de praktijkstandaard gebogen. Op basis van hun inbreng hebben de experts definitieve aanpassingen gedaan.