Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Extra groepen van start voor korte, intensieve training Tackle Your Tics

Meisjes jongeren voetballen veldje

Tics behandelen met een korte, intensieve groepstraining leverde al veel moois op: de onderzoekers vonden aanwijzingen dat kinderen meer controle kregen over hun tics, beter in hun vel zaten en zich gesteund voelden door lotgenoten. Na positieve resultaten uit eerder onderzoek loopt nu een groter vervolgonderzoek. In 2022 gaan de laatste groepen van start; aanmelden is nog mogelijk.

Lees in Kind en Adolescent Praktijk het verhaal van Guusje, die na deelname aan Tackle your Tics weer naar school durfde te fietsen en kon afspreken met vriendinnen.

Wat als je in een paar dagen heel veel therapie zou krijgen, samen met andere kinderen en jongeren? Een team van experts en ervaringsdeskundigen onderzoekt of dit in de praktijk goed werkt, met Tackle your Tics: een groepstraining voor jongeren van 9 tot 17 uit heel Nederland die last hebben van tics en er graag wat aan willen doen.

Uit het eerste, verkennende onderzoek bleek dat het programma voor de deelnemende kinderen goed vol te houden was en dat ouders en kinderen tevreden waren over het programma. Ook vonden de onderzoekers aanwijzingen voor verbeteringen van de ernst van de tics en de kwaliteit van leven.

Laatste groepen gaan van start

In de eerste helft van 2022 organiseert het onderzoeksteam extra groepen – de laatste voor dit onderzoek. Ouders en kinderen kunnen zich hier nog steeds voor aanmelden. Een kleine groep kinderen en jongeren met tics in vier dagen en een terugkomdag samen aan de slag met gedragstherapie (exposure en reponspreventie), oefenen met een trainingsapp, psycho-educatie, workshops van ervaringsdeskundigen over positief omgaan met tics en andere klachten en ontspannende activiteiten. Ouders worden actief bij het programma betrokken.

Waarom dit onderzoek?

Het doel van dit onderzoek is om de effectiviteit van de nieuwe korte intensieve tic-training te bestuderen en een beter beeld te krijgen van het effect op tic-vermindering, kwaliteit van leven en tevredenheid over de behandeling. Ook is het van belang te weten voor welke kinderen dit programma het beste werkt, zodat behandelaars in de toekomst behandeladvies op maat kunnen geven.

Lezen: Tackle your Tics en ervaringsdeskundigheid

De bijzondere rol van ervaringsdeskundigen in het onderzoek

Het team van Tackle your Tics werkt vanaf de start intensief samen met ervaringsdeskundigen van Stichting Gilles de la Tourette. De ervaringsdeskundigen wontwikkelden onder meer workshops over het positief omgaan met tics en andere klachten, die worden gegeven door jongvolwassenen die zelf een ticstoornis hebben. Het team schreef een (Engelstalig) artikel over deze samenwerking en de voordelen die dat oplevert.

>>  Active involvement of patient representatives in research: roles, tasks, and benefits in a pilot intervention study

Aanmelden of doorverwijzen naar de deelnemende centra Levvel, Yulius en Accare is nog steeds mogelijk. Kijk op tourette.nl/tackle-your-tics of neem contact op met Annet Heijerman, onderzoeker: 06-36342241 of a.p.heijerman@amsterdamumc.nl.

Onderzoekers van onder meer het Amsterdam UMC/UvA werken in dit onderzoek samen met ervaren therapeuten van Levvel, Accare en Yulius, ervaringsdeskundigen van Stichting Gilles de la Tourette en samenwerkingspartners TicXperts en het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Tackle your Tics werd in de pilotfase gefinancierd door Tourettes Action.

Onderzoek: Tackle Your Tics

Tackle Your Tics is een korte, intensieve exposure-therapie voor kinderen met ticstoornissen. Er loopt een onderzoek naar de effectiviteit van Tackle Your Tics, met veelbelovende eerste resultaten.

Blijf op de hoogte van dit project en het vervolg

Download de flyer van Tackle your Tics