Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Nieuwe update: Kennisdossier Jeugd-ggz voor baby’s, peuters en kleuters

Meisje kleuter vader knuffelen

Psychische klachten kunnen al ontstaan bij hele jonge kinderen. In het kennisdossier Jeugd-ggz voor baby’s, peuters, kleuters vind je betrouwbare kennis over specialistische jeugdhulp aan kinderen van 0 tot en met 5 jaar. Het Kenniscentrum vernieuwde het dossier in samenwerking met haar experts. Wat er veranderd is, lees je in dit artikel.

Algemeen

Het Kenniscentrum bracht alle stoornisspecifieke informatie uit kennisdossier Jeugd-ggz voor baby’s, peuters en kleuters onder bij de desbetreffende praktijkstandaarden. Het Kenniscentrum herschreef en kortte de tekst in, om het dossier toegankelijker te maken. Experts actualiseerden de teksten met de meest recente kennis.

Beschrijving en Diagnose

In de beschrijving vind je nu de figuur van het transactioneel model van Sameroff. Het hoofdstuk ‘Diagnose’ heet nu ‘Diagnose en classificatie’. Je vindt er de bijgewerkte en uitgebreide tabel met overzicht van screeningsinstrumenten. De tabel is samengevoegd met de ontwikkelingsniveau meetinstrumenten en nu per probleemgebied ingedeeld, om het makkelijker te maken de informatie te vinden.

Behandeling en Medicatie

Bij de genoemde behandelingen zie je nu meer verwijzingen naar de websitepagina voor uitgebreidere informatie over de behandeling of interventie. Bij Medicatie vind je een nieuwe tabel met daarin per medicatie de praktijkstandaarden waarin die medicatie beschreven wordt voor 0 t/m 5-jarigen. Ook vind je bij ‘Medicatie’ belangrijke over off-label medicatie wat niet een eerste-keus-behandeling is en niet wordt gebruikt als monotherapie. Daarnaast zijn de indicaties voor medicamenteuze behandeling bij jonge kinderen verduidelijkt. Tot slot vind je er de Richtlijn Monitoring van bijwerkingen bij antipsychoticagebruik toegevoegd.

Tags