Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Terugblik webinar ‘Zelfdoding: wie zorgt er voor de naasten en nabestaanden?’

Webinar Zelfdoding

Werk jij wel eens met kinderen en jongeren die denken aan zelfdoding? Of heb je als professional meegemaakt dat een jongere zijn of haar leven beëindigde? Tijdens het webinar ‘Zelfdoding: wie zorgt er voor de naasten en nabestaanden?’ op donderdag 3 juli gingen we in op de grote impact voor de jongere zelf, én voor de mensen om de jongere heen.

Meer dan 300 mensen meldden zich aan voor het webinar. Eerst keken we samen naar de indringende documentaire ‘Nu of nooit meer’ van Marieke Widlak. Daarna spraken we over wat er wel en niet goed ging in de begeleiding van het gezin. Wat is nodig in verschillende fasen van begeleiding? En hoe kunnen we zorgen voor nabestaanden, zowel direct na een poging als op langere termijn?

Kijk het webinar terug

Meer weten? Dit zijn betrouwbare bronnen.

Tijdens het webinar kwamen enkele websites langs waar je kennis, praktische informatie en handige tools vindt om verder te gaan met de ondersteuning aan naasten en nabestaanden van zelfdoding bij jongeren.

Brainwiki.nl: Gedachten over zelfdoding

Betrouwbare kennis over zelfdoding, speciaal geschreven voor jongeren. Hoe ontstaan gedachten over zelfdoding? Hoe praat je erover met anderen? En welke hulp is er?

Steunnazelfdoding.nl

Iemand verliezen door zelfdoding is zwaar en roept veel vragen op. Deze website biedt een centrale plek waar informatie samenkomt en waar verbinding centraal staat.

Andere bronnen

  • 113 Zelfmoordpreventie heeft een specifieke pagina voor naasten waar verschillende tips en tools te vinden zijn, die kunnen helpen wanneer je je zorgen maakt over iemand in je omgeving.
  • Mijnkindwildood.nl geeft Informatie over de impact van zorgen over een kind met suïcidale gedachten op het gezin, de relatie, de familie, het werk, de financiën, de zelfzorg, het toekomstperspectief. Vooral vanuit het perspectief van ouders.
  • Slachtofferhulp Nederland geeft advies over hoe je kunt omgaan met de gevolgen van zelfdoding je omgeving.
  • Op Toen was het stil (voor iedereen) en Stil geweest (speciaal voor jonge nabestaanden) vind je ervaringsverhalen, informatie over onder meer rouw, en tips voor hulp.
  • Ypsilon: Richt zich op naasten van mensen met psychische kwetsbaarheid. Bekijk de praktische handreiking ‘Samenwerken met naasten bij suïcidaliteit’.
  • In het holst van de nacht, in de vroege ochtend of op een feestdag. De Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek.
  • Bij de MIND Hulplijn werken psychologen en maatschappelijk werkers. Zij luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar passende hulp.
  • In het kennisdossier Suïcidepreventie van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie vind je als professional betrouwbare kennis over suïcidepreventie bij jongeren. Welke initiatieven zijn er in Nederland? Hoe maak je suïcidaliteit bespreekbaar? Hoe herken je suïcidaal gedrag bij een jongere met autisme, of een jongere met een LVB? Deze en andere vragen komen aan bod in dit kennisdossier.
  • Het NJi heeft een pagina over zelfdoding: wat kun je doen als je in aanraking komt met een jongeren die denkt over zelfdoding?

113

Denk je wel eens aan het beëindigen van je leven, of ken je iemand die dat doet?

Bel met 113 Zelfmoordpreventie en praat erover.