Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Stereotypering doorbreken door kennis delen

Jonge vrouw studeert

Psychologiestudent Kimberly (21) ging via de Sectie Psychologie Studenten van het Nederlands Instituut van Psychologen (SPS-NIP) op ‘online excursie’ bij het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Ze schreef een blog over haar ervaring. Het bezoek maakte voor haar extra duidelijk hoe belangrijk het is om kennis te delen: “Betrouwbare kennis over psychische problemen helpt stereotypering doorbreken.”

Op het moment dat een kind een diagnose krijgt, is dit vaak lastig te begrijpen. Wat betekent dit voor het gezin? Wat gaat er nu gebeuren? Dit zijn vragen die bij het kind en de mensen om het kind heen kunnen opkomen. Gebrek aan kennis – over hoe een behandeling in zijn werk gaat, wat de rollen zijn van de ouder, het kind en de zorgverlener en wat een diagnose precies inhoudt – zorgt er onder meer voor dat stereotypering blijft bestaan.

Wanneer mensen bijvoorbeeld denken dat alle kinderen die niet stil kunnen zitten ADHD hebben, zorgt dat voor een stereotype beeld. Het kind zit dan als het ware in het ‘ADHD-hokje’, waardoor je alternatieve verklaringen voor het gedrag uit het oog verliest. Als je meer kennis hebt en weet dat niet stil zitten ook kan betekenen dat een kind bijvoorbeeld angstig is, kan dat het beeld doorbreken. Daarom vind ik het belangrijk dat kennis over diagnose en behandelingen breed gedeeld wordt.

Mijn digitale bezoek aan het Kenniscentrum

Ik ben aangesloten bij SPS-NIP, een organisatie voor en door psychologiestudenten. Met een lidmaatschap krijg je toegang tot bijvoorbeeld excursies en trainingen. Hierdoor krijg je en idee hoe het werkveld in elkaar zit en wat jouw mogelijkheden zijn. Laatst zag ik de online excursie bij het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie voorbij komen, een netwerkorganisatie die zich inzet voor de beste jeugdhulp aan kinderen en jongeren met ernstige psychische problemen. Het maakte mij nieuwsgierig: waarom had ik hier nog niet eerder van gehoord?

Wat heb ik hiervan geleerd?

De online excursie vond ik heel interessant. Ik leerde dat het Kenniscentrum betrouwbare kennis deelt met onder andere psychologen (en met andere hulpverleners, ouders en jongeren, red.). Het doel van de organisatie is kennis van het vakgebied bundelen en vertalen naar de praktijk zodat kinderen met ernstige psychische problemen zo goed mogelijk geholpen kunnen worden.

Een mooi concept van het Kenniscentrum vond ik de website Brainwiki. Dit is een website voor jongeren die op een begrijpelijke manier informatie deelt over psychische problemen. Hier zouden meer jongeren vanaf moeten weten; dit zou hen helpen om andere jongeren om zich heen en zichzelf beter te begrijpen, en zo bijdragen aan meer begrip voor elkaar.

Deel je kennis

Mijn tip: deel de kennis die je hebt met anderen. Dit zorgt ervoor dat mensen elkaar meer gaan begrijpen en zo kunnen wij samen naar een maatschappij streven zonder hokjes en stereotypering. Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren vind je op de website van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie of op Brainwiki.nl.

Over Kimberly

Kimberly Fonteine (21) zit in het laatste jaar van haar bachelor Psychologie. Hierna wil zij de master Klinische Psychologie gaan volgen. “Eén op één begeleiden is mijn passie. Ik vind het mooi om te zien hoeveel progressie je hiermee kan bereiken.”