Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Up-to-date kennis voor professionals over aanhoudende lichamelijke klachten bij kinderen en jongeren

Jongen rent over het strand achter vogels aan

Professionals kunnen bij het Kenniscentrum terecht voor up-to-date kennis over diagnose en behandeling van de somatisch-symptoomstoornis bij kinderen en jongeren. Experts uit het Kenniscentrumnetwerk hebben de praktijkstandaard bijgewerkt met aandacht voor de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied, in samenwerking met een ervaringsdeskundige jongere en ouder.

Van SOLK naar ALK

De klachten die bij de somatisch-symptoomstoornis horen zijn bekend als aanhoudende lichamelijke klachten (ALK), en voorheen als somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK).

De term ‘somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK)’ wordt sinds 2021 steeds meer verlaten en vervangen door ‘aanhoudende lichamelijk klachten (ALK)’. Dit sluit aan bij de internationale wetenschappelijke literatuur en de DSM-5. De praktijkstandaard hanteert nog steeds beide termen, maar zal op termijn geheel overgaan op ‘ALK’.

“Het van dokter A, naar B naar C moeten is lastig. Het is fijn als de zorg (nog) sneller de link tussen lichaam en geest afstemt. Daarom is aandacht voor dit onderwerp zo belangrijk.”

Claudette Nouris (ervaringsdeskundige ouder)

Kennis uit wetenschap, praktijk en ervaring

De vernieuwde versie van de praktijkstandaard somatisch-symptoomstoornis is tot stand gekomen dankzij bijdragen van professionals uit de kinder- en jeugdpsychiatrie en de kindergeneeskunde. Zij werkten de praktijkstandaard bij met de laatste kennis en inzichten uit de vakliteratuur en hun eigen dagelijkse praktijk.

Voor het ontwikkelen en actueel houden van kennis hecht het Kenniscentrum veel waarde aan de inzet van ervaringsdeskundigheid. Binnen de expertgroep Somatisch-symptoomstoornis droegen een jongere en een ouder vanuit eigen ervaring bij aan de praktijkstandaard en de kennis over ALK op Brainwiki.nl.

“Juist omdat je het aan de buitenkant niet kan zien, worden je klachten vaak in twijfel getrokken”

Ronak Raisi (ervaringsdeskundige jongere, NJR)

Netwerk Aanhoudende Lichamelijke Klachten (NALK)

NALK is een netwerk van instellingen en professionals op het gebied van aanhoudende lichamelijke klachten.
Bekijk de website van NALK.

Tags