Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Vernieuwde signalenkaart eetstoornissen voor huisartsen

Meisje jongere behandelkamer

Een huisarts speelt een belangrijke rol bij het signaleren van eetstoornissen. Om huisartsen daarbij te ondersteunen heeft Stichting Kiem samen met K-EET, PsyQ en individuele experts de signalenkaart eetstoornissen voor de huisartsenpraktijk vernieuwd.

Een eetstoornis vroegtijdig signaleren en snel de juiste hulp inschakelen is cruciaal. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans op herstel. Jongeren met een eetstoornis zijn niet altijd in staat dit zelf bespreekbaar te maken. Voor de omgeving is het bovendien lastig om een eetstoornis te herkennen.

Des te belangrijker is het dat áls iemand terecht komt bij de huisarts, deze weet wat de eerste signalen van een eetstoornis kunnen zijn. De vernieuwde signalenkaart bevat naast signalen ook informatie over (differentiaal)diagnostiek, doorverwijzen en somatisch onderzoek.

``Toen ik een eetstoornis had kwam ik vaak bij de huisarts met vage klachten. Ik durfde het zelf niet bespreekbaar te maken, maar wist diep van binnen dat mijn eetgedrag het probleem was. Helaas duurde het hierdoor nog jaren voordat ik zelf mijn huisarts durfde te benaderen met de vraag voor een doorverwijzing naar hulp voor eetstoornissen.``

ervaringsdeskundige

Signalenkaart eetstoornissen voor huisartsen (2022)

Tags