Samen werken, voor een psychisch gezonde jeugd

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Samenwerken tegen het stigmatiseren van jeugd met psychische klachten #IkBenOpen

Het Logo van #IkBenOpen

“Samen maken we Nederland mentaal gezonder door openheid over psychische klachten te normaliseren.” Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie is partner van het initiatief #IkBenOpen en heeft als doel om mentale gezondheid bespreekbaar te maken. Ook in het project ‘Destigmatisering van kinderen en jongeren met psychische kwetsbaarheden’ heeft het Kenniscentrum gewerkt aan het tegengaan van stigma.

#IkBenOpen

Het online platform #IkBenOpen besteedt samen met ruim zestig partners en supporters – waaronder het Kenniscentrum – aandacht aan (openheid rondom) mentale gezondheid. Op het platform vindt u ook persoonlijke ondersteuning via een gratis en anonieme chatlijn met psychologen.
>> Naar de website van #IkBenOpen

Destigmatisering bij het Kenniscentrum

Het Kenniscentrum besteedt aandacht aan stigma in het project Destigmatisering van kinderen en jongeren met psychische kwetsbaarheden met de volgende resultaten:

  • Het kennisdossier Destigmatisering bevat praktische informatie over stigma van kinderen en jongeren met psychische problemen, en aan manieren om te destigmatiseren. Het geeft professionals inzicht in de gevolgen van stigma en hoe zij dit kunnen tegengaan. Dit dossier brengt wetenschappelijke kennis en praktijkkennis van professionals, en ervaringskennis van jongeren bij elkaar.
    >> Naar het kennisdossier Destigmatisering
  • Een kennisagenda: welke winsten we nog kunnen behalen op dit thema? Waar moeten onderzoek en de ontwikkeling van interventies zich de komende jaren op richten?
  • De bijsluiter ‘Stigmatiseren kun je afleren’, waarmee jeugdhulpprofessionals met jongeren in gesprek kunnen gaan over psychische problemen, op een niet stigmatiserende manier.
    >> Naar de bijsluiter ‘Stigmatiseren kun je afleren

Ook werkt het Kenniscentrum samen met het Kennisconsortium Destigmatisering en sociale inclusie (eveneens partner van #IkBenOpen).

Tags