Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Leren van Zomergast Robert Vermeiren

Vpro Zomergasten Robert Vermeiren

Hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren deelt zondag 1 augustus zijn kijk op het leven en natuurlijk de jeugdzorg in VPRO’s Zomergasten. Het Kenniscentrum sprak met Jurgen van Uden, eindredacteur van de beroemde reeks zomergesprekken. Hoe ontstond het idee om Vermeiren uit te nodigen, en wat kunnen vakgenoten van hem leren?

Duiding in coronatijd

De redactie komt aan het begin van ieder jaar bij elkaar op de balans op te maken en het seizoen voor te bereiden, vertelt Van Uden. “We zijn geen actualiteitenprogramma, maar het is mooi als je van de gasten iets over deze tijd kunt leren. In dit coronajaar leek het ons goed als het ook over de generatie gaat die nog volwassen gaat worden, en op wie deze tijd zo’n grote stempel drukt.” Wat doet het met je als je nog jong bent, en al meer dan een jaar in een pandemie leeft?

Scènes met een verhaal

Van Uden herinnerde zich tijdens de vergadering een krantenartikel van een paar jaar geleden, dat Vermeiren omschreef als de ‘spin in het web van de Nederlandse jeugdzorg’. “Dus ik zei: laten we met hem praten. Toen hebben we een skypeverbinding gemaakt met Robert, en waren we zo 3 uur verder.” Vermeiren blijkt een match. “Hij weet met beeld om te gaan, hij gebruikt ook fragmenten in zijn werk als hoogleraar. Het is fijn als iemand meteen scènes kan selecteren waarachter een verhaal schuilt.”

Hand in eigen boezem

En wat kunnen vakgenoten leren van Vermeiren en zijn Zomergastenavond? Van Uden: “Robert aarzelt niet om de hand in eigen boezem te steken, en te denken: zijn wij op de goede weg? Dat vind ik heel sterk aan hem. Natuurlijk praat hij ook over bezuinigingen en de decentralisatie, daar is hij heel fel op. Maar zijn felheid is niet eenzijdig. Hij is ook kritisch op zijn vakgenoten en op zichzelf. Bijvoorbeeld als het gaat om classificaties in de psychiatrie. Dat punt zal hij ook zeker meenemen aan tafel zondag.”

De ideale televisieavond van Robert Vermeiren

Zomergasten-presentator Janine Abbring gaat met Robert Vermeiren in gesprek aan de hand van door hem gekozen televisiefragmenten. Met onder andere de documentaire I am Greta, waarin milieuactiviste Greta Thunberg praat over haar activisme, autisme en leven met depressie. En een fragment waarin Louis Theroux spreekt met jonge moeders bij wie de zwangerschap gepaard gaat met extreme stress en psychische problemen.

De keuzefilm van Vermeiren is de tragikomedie Hors Normes. Twee vrienden ontfermen zich over kinderen met ernstig autisme, voor wie geen andere plek is in de samenleving.

Trailer Hors Normes