Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Praktijkstandaard Psychotische stoornissen geactualiseerd

Jongen drinken

De volledige praktijkstandaard Psychotische stoornissen is nu geactualiseerd, onder andere door de experts en Geneesmiddelencommissie die verbonden zijn aan het Kenniscentrum. In deze praktijkstandaard kunnen zorgprofessionals nu de laatste informatie vinden over diagnostiek en behandelingen van psychoses. In dit artikel worden enkele vernieuwingen uitgelicht.

Psychose of bijzondere ervaring?

In het dossier is meer aandacht voor bijzondere ervaringen die bij wel 40% van de jongeren voorkomen, maar bij lang niet allemaal leiden tot een psychose. De jongere ziet, hoort, proeft, ruikt of voelt iets wat een ander niet waarneemt. Deze bijzondere ervaringen kunnen voorkomen in tijden van stress, verhoogde emoties en/of weinig slaap. In die gevallen gaat het meestal vanzelf over. De waarnemingen kunnen samengaan met angst, depressie of een posttraumatische stressstoornis. Lees er meer over bij ‘Beschrijving psychose’ > ‘Klinisch beeld’ > ‘Bijzondere ervaringen’.

Medicatiegebruik bij psychotische stoornissen

Alle categorieën van de praktijkstandaard zijn nagekeken en zo nodig herzien: de informatie over een beschrijving van de stoornis, diagnose, behandeling, medicatie en onderzoek. Zo vind je bij ‘Medicatie’ bijvoorbeeld de meest recente aanbevelingen vanuit de Geneesmiddelencommissie van het Kenniscentrum voor het medicatiegebruik bij psychoses van kinderen en jongeren. Er is een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende doelgroepen: adviezen voor psychotische ervaringen, een eerste episode psychotische stoornis en een episodisch verloop als er een terugval is (relaps).

Vernieuwing Brainwiki-pagina Psychose

Ook op de jongerenwebsite Brainwiki is de pagina over psychose vernieuwd. Er zijn onder andere nieuwe video’s toegevoegd en er is een nieuwe widget (klein blok aan de rechterzijkant van de pagina) met een link naar Cyberpoli. Bij Cyberpoli kunnen jongeren en hun ouders terecht om informatie te vinden over psychische klachten en andere gezondheidsonderwerpen. Het is mogelijk om er vragen te stellen aan experts en ervaringsdeskundigen. Bekijk de vernieuwde Brainwiki-pagina ‘Psychose’.

Lees het geactualiseerde dossier voor zorgprofessionals: Psychotische stoornissen bij kinderen en adolescenten. op de website van het Kenniscentrum.

Cyberpoli

Op Cyberpoli.nl vind je veel informatie over psychische klachten en andere gezondheidsonderwerpen. Je kunt vragen stellen aan experts en ervaringsdeskundigen. Ouders zijn ook welkom.

Tags