Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

@ease wint Onderzoek & Innovatie Wisseltrofee 2021

Foto At Ease

Vertegenwoordigers van @ease namen op 29 oktober 2021 de allereerste Onderzoek & Innovatie Wisseltrofee in ontvangst. De trofee is bestemd voor een onderscheidend samenwerkingsinitiatief, dat zich richt op het verkleinen van gezondheidsverschillen in de regio. @ease biedt laagdrempelige ondersteuning aan jongeren met psychosociale klachten. In dit initiatief vinden organisaties elkaar om een sociaal-maatschappelijk probleem succesvol aan te pakken. 

Onderzoek en innovatie voor gezonde regio’s

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) heeft twee jaar geleden met een aantal partners het rapport ‘Onderzoek & Innovatie met en voor de gezonde regio’ opgesteld. Het plan geeft aan hoe umc’s hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen door wetenschappelijk onderzoek en innovatie steeds vaker ook regionaal in te zetten. Dat doen de umc’s niet alleen, maar samen met diverse partners in de regio. @ease is een voorbeeld van een initiatief waar organisaties elkaar hebben gevonden om een sociaal-maatschappelijk probleem op succesvolle wijze aan te pakken.

Gewoon luisteren naar jongeren die ergens mee zitten. Het lijkt simpel, maar is het niet altijd. In onze gesprekken komt alles aan de orde: van tentamenstress tot onveilige thuissituaties. Wij nemen de tijd, denken mee als jongeren dat willen én zorgen er vooral voor dat iemand zich echt gehoord voelt. We merken dat dit ervoor zorgt dat jongeren zich op hun gemak kunnen voelen om toch (voor de allereerste keer) over hun problemen of zorgen te praten.

Rick Koll, vrijwilliger bij @ease

@ease: preventieve ondersteuning

Bij @ease kunnen jongeren laagdrempelig en anoniem terecht voor een luisterend oor en vragen. Bij de verschillende inlooplocaties en de online chat kunnen ze praten met leeftijdsgenoten. Zorgprofessionals, onderzoekers en psychiaters zorgen voor ondersteuning van de jonge vrijwilligers. Via wetenschappelijk onderzoek toetst @ease doorlopend of de aanpak blijft aansluiten op de behoeften van jongeren. Stichting @ease wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de inzet van vrijwilligers en professionals, lokale en landelijke kennis- en zorgorganisaties, gemeenten en VWS.

Op de foto: De wisseltrofee werd in ontvangst genomen door trotse @ease vrijwilligers Rick Koll (@ease Maastricht & Heerlen) en Maartje de Vries (@ease Groningen), jeugdpsychiater Arne Popma (Amsterdam UMC, lid adviesraad @ease) en Arianne Westhuis (landelijk manager @ease).

Tags