Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Nieuw onderzoeksproject: Ieder Kind is Anders

Kinderen juf voorlezen

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen willen met het project ‘Ieder Kind is Anders’ laten zien dat ieder kind, iedere jongere, en iedere ouder anders is en dat niet iedereen ‘gemiddeld’ kan, wil en hoeft te zijn. Zij proberen met een grote online studie de verschillen in psychische gezondheid van Nederlandse kinderen beter te begrijpen, zónder hen in hokjes in te delen.

Het opvoeden van een kind gaat gepaard met twijfels. Ouders vragen zich af of hun kind wel mee kan komen op school, of hun kind gelukkig is, of eenzaam. Veel ouders twijfelen ook of ze het zelf wel ‘goed’ doen. Kinderen worden vaak met elkaar vergeleken, bijvoorbeeld met groeicurves en lesprogramma’s. Ze worden allemaal langs dezelfde meetlat gelegd. Geen enkel kind ontwikkelt zich op dezelfde manier, maar toch blijven we kinderen vergelijken met een ‘gemiddeld’ kind. De Groningse onderzoekers gaan juist op zoek naar de verschillen.

“Psychische gezondheid is meer dan alleen de afwezigheid van klachten” vertelt onderzoekster Anne Margit Reitsema. “Het ene kind maakt zich bijvoorbeeld snel zorgen en ziet vaak beren op de weg, terwijl een ander kind een geboren optimist is. Terwijl dat eerste kind door zijn pessimisme juist ook beter voorbereid is als er wél iets misgaat. Zo heeft ieder kind unieke krachten en kwetsbaarheden.”

Zoeken naar evenwicht

Hoe vinden kinderen en jongeren hierin een evenwicht? Wat maakt hen gelukkig, ondanks dat er soms problemen zijn? Anne Margit: “Deze vragen willen wij met ons onderzoek beantwoorden, maar dit zijn ook de vragen die ouders en kinderen zichzelf stellen. Om deze reden krijgen deelnemers aan het onderzoek inzicht in hun persoonlijke resultaten. Zo kun je als ouder bijvoorbeeld jouw manier van opvoeden vergelijken met die van andere Nederlandse ouders.”

Meedoen?

Alle Nederlandse ouders, kinderen, en jongeren kunnen meedoen: ouders van kinderen tussen de 4 en 18 jaar, en kinderen en jongeren van 8 jaar en ouder. Het onderzoek vindt helemaal online en anoniem plaats.

Aanmelden kan via www.iederkindisanders.nl.