Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Magazine Listen Up: ervaringsdeskundigheid en jongerenparticipatie

Listen Up Magazine

Uit onderzoek en gesprekken met jongeren, professionals en beleidsmakers blijkt dat de inzet van ervaringsdeskundigheid en jongerenparticipatie binnen de jeugdzorg en de jeugd-ggz beter kan. Maar veel bestuurders, zorgprofessionals en beleidsmakers zien door bos de bomen niet meer. Waar begin je? En hoe zorg je voor betekenisvolle participatie? Het e-magazine ‘Listen Up’ geeft daar antwoord op.

Bovenal is de inzet van ervaringskennis voor het Kenniscentrum een erkenning van de kinderen, jongeren en gezinnen waar het om gaat, en die centraal staan binnen de jeugdhulp. Zij zijn volwaardige gesprekspartners door wie we ons laten voeden.

Charlotte van 't Spijker, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Het woord is aan…

Het Listen Up e-magazine geeft het woord aan jongeren en ervaringsprofessionals zelf. Zij praten over samenwerken met gemeenten, het inzetten van ervaringsdeskundigheid en over jongerenraden in de jeugdzorg. Ook delen zij hun geleerde lessen én de valkuilen waar je als bestuurder, zorgprofessional of beleidsmaker op moet letten. Elk interview wordt daarnaast aangevuld met een reflectie van ervaringsprofessional Mannus Boote.

Behalve ervaringsverhalen staat het magazine vol met handige tools, informatiebronnen, expertorganisaties en best practices. Hier kan de lezer meteen en concreet mee aan de slag

Lees het e-magazine Listen Up

Boeiende verhalen, concrete tips en inspirerende voorbeelden

Jongeren en ervaringsprofessionals aan het woord over jongerenparticipatie en ervaringsdeskundigheid in de jeugdzorg en jeugd-ggz.

Naar e-magazine Listen Up

De oorsprong van het Listen Up e-magazine

In juni 2021 vond de Week van Jongerenparticipatie en Ervaringsdeskundigheid in de Jeugdzorg plaats. Jongeren, zorgprofessionals, bestuurders en beleidsmakers wisselden tijdens deze week veel kennis en ervaringen uit. Maar er zijn nog zoveel meer mensen die stappen willen zetten met de inzet van ervaringsdeskundigheid en jongerenparticipatie. Dit magazine helpt daarbij.

Dit magazine is tot stand gekomen vanuit de behoefte van diverse organisaties en is een samenwerking tussen NJR, het Nederlands Jeugdinstituut, Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en natuurlijk ervaringsdeskundige jongeren.

Uitkomsten en tips van het online event Listen Up (juni 2021)

NJR Hoofdzaken

Logo van de Nationale Jeugdraad (NJR)

De jongeren van NJR Hoofdzaken zetten hun ervaringen in de ggz in om de hulp aan jongeren met psychische klachten te verbeteren.

De stem van jongeren is ontzettend belangrijk. Jongeren zijn namelijk expert van hun eigen leven: hun ervaringsdeskundigheid geeft een uniek inzicht. Ze hebben veel kostbare ervaringskennis, die, naast wetenschappelijke en praktijkkennis, bij de ontwikkeling van beleid gebruikt zou moeten worden. Je kan namelijk alleen met passende oplossingen of antwoorden komen als je sámen met de doelgroep aan de slag gaat.

Giulia Giacometti, NJR