Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Listen Up: samen de stem van jongeren in de jeugdzorg versterken

Listen Up Banner

Het Kenniscentrum werkt samen met andere organisaties samen om jongerenparticipatie en ervaringsdeskundigheid in de jeugdzorg een impuls te geven. Tijdens het online event Listen Up, van 14 tot en met 18 juni, gaan Tweede Kamerleden, professionals, bestuurders, wethouders en jongeren met ervaring met jeugdhulp aan de slag met dit onderwerp.

Jongerenparticipatie en ervaringsdeskundigheid

Uit gesprekken met professionals en jongeren blijkt dat de rol van jonge mensen in de verbetering van de jeugdhulp niet altijd groot genoeg is. En dat terwijl jongeren met ervaring in de jeugdhulp als geen ander weten wat er goed gaat en wat er beter moet. Verschillende organisaties, verenigingen en initiatieven uit het veld én jongeren zelf delen tijdens Listen Up hun ervaring en kennis over hoe je jongerenparticipatie en de inzet van ervaringsdeskundigen kan vormgeven. Na Listen Up hebben deelnemers zicht op hoe zij jongeren op een succesvolle manier inzetten om de jeugdzorg te verbeteren.

Politici en beleidsmakers over jeugdzorg

Tijdens de kick-off van het online event onderzochten professionals, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen samen hoe de jeugdzorg verbeterd kan worden met de inbreng van jongeren zelf. Tweede Kamerleden Daan de Neef (VVD), René Peters (CDA), Sylvana Simons (Bij1) en Don Ceder (ChristenUnie) benadrukten het belang van luisteren naar de visie van jongeren. “Ervaringsdeskundigheid is de belangrijkste schoenlepel en ijsbreker tegelijkertijd,” aldus De Neef. Simons beaamde dit: “Het is belangrijk om te werken met de kennis vanuit de doelgroep. De jeugdzorg moet toegeven dat we toe moeten naar een heel nieuw systeem.”

Ook wethouders Marleen Damen (Leiden) en Renate Richters (Eindhoven), bestuurder Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie Marco Bottelier, voorzitter van BGZJ Hans Spigt, bestuurder Cardea Jeugdhulp Gerrit Jan Hoogeland, en verschillende ervaringsdeskundige jongeren deelden hun visie. “Maar het delen van ervaringen alleen is niet genoeg,” waren zij het eens, “we moeten jongeren ook helpen om ervaringsdeskundig te worden.”

Workshops en meer

Nog tot en met vrijdag 18 juni kunt u elke middag interactieve (online) workshops volgen. Hierin delen organisaties hun kennis en ervaring over jongerenparticipatie en ervaringsdeskundigheid binnen hun werk en gaan deelnemers in gesprek met elkaar en met jongeren zelf. Inschrijven voor de sessies is nog mogelijk, ga hiervoor naar njr.nl/listenup.

Na afloop van Listen Up verschijnt er van elke sessie een korte samenvatting met de belangrijkste uitkomsten, en is het mogelijk om de kick-off online terug te kijken.

Listen Up is een samenwerking tussen de Nationale Jeugdraad (NJR), het NJi, BGZJ en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

NJR Hoofdzaken

Logo van de Nationale Jeugdraad (NJR)

De jongeren van NJR Hoofdzaken zetten hun ervaringen in de ggz in om de hulp aan jongeren met psychische klachten te verbeteren.