Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Kenniscentrum vernieuwt Brainwiki.nl samen met jongeren

Meisje rent langs graffitimuur

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie heeft de website Brainwiki.nl samen met jongeren vernieuwd. De site bevat nog steeds de beste actuele kennis over psychische klachten bij jongeren. Het nieuwe Brainwiki heeft daarnaast een rustige, frisse uitstraling gekregen en is overzichtelijker: kennis over psychische klachten en behandelingen en ervaringen van lotgenoten zijn beter vindbaar. Jongeren zelf zijn nauw betrokken bij de inhoud van de teksten en het ontwerp.

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en communicatiebureau Jong & Je Wil Wat spraken jongeren met psychische klachten over Brainwiki.nl. Wat zijn hun wensen en verwachtingen? Een overzicht van de top 5, met een indruk van hoe het nieuwe Brainwiki daarop inspeelt.

Betrouwbare informatie over psychische problemen

“Er is veel te vinden op internet, maar niet alle info klopt. Dus je gaat je afvragen of het waar is of niet.”
– Jongere met autisme (17)

Brainwiki onderscheidt zich door betrouwbare kennis over psychische gezondheid. Die is afkomstig van hulpverleners, wetenschappers en ervaringsdeskundigen. Alle kennis op Brainwiki heeft een grondige inhoudelijke check gekregen en is up-to-date. Kinderen en jongeren met psychische klachten kunnen de informatie zelf bekijken, samen met iemand uit hun omgeving of met een hulpverlener tijdens een behandeling.

``Ik wil niet alleen zien waar je last van kunt hebben, maar ook hoe je ermee om kunt gaan.``

Jongere (18)

Meer overzicht

“Het is makkelijk dat je gelijk kunt aanklikken welke aandoening je hebt.”
– Jongere met autisme, ADHD, depressie en tics (15)

Brainwiki.nl is overzichtelijker en gebruiksvriendelijker geworden. Vanaf de homepage klikken jongeren direct door naar wat zij zoeken: heldere kennis over psychische aandoeningen, informatie over behandelingen of ervaringsverhalen van anderen.

Ook komen jongeren met één klik bij andere website-onderdelen. Bijvoorbeeld bij Mijn leven, over hoe je je psychische problemen een plek geeft op school, met vrienden of op vakantie. Of bij Begrijp je medicijn met informatie over medicijnen die de bijsluiter overstijgt, zoals: hoe kan dit medicijn helpen? Wat moet je weten voordat je eraan begint? En wat is het effect op de hersenen?

Naast feiten ook ervaringen

“Het is fijn om meerdere ervaringsverhalen te lezen, zodat je weet dat er verschillende manieren zijn om ermee om te gaan.”
– Jongere met ADHD en depressie (16)

Het Kenniscentrum heeft nieuwe ervaringsverhalen toegevoegd aan Brainwiki.nl. Deze staan op de pagina’s over het psychische probleem waar het verhaal over gaat. Bekijk bijvoorbeeld drie verschillende ervaringsverhalen over ADHD.

Verder helpen naar laagdrempelig contact

“Met iemand kunnen praten is fijn. Chatten met bijvoorbeeld de Kindertelefoon doe ik eerder dan ergens heen gaan, wat ik dan weer moet delen met mijn ouders.”
– Jongere met depressie (18)

Jongeren willen snel en makkelijk kunnen praten met (ervarings)deskundigen. Een nieuw stroomdiagram op Brainwiki.nl laat jonge bezoekers in één oogopslag zien welke (online) contactmogelijkheden er zijn, afhankelijk van hun persoonlijke situatie.

``Het is makkelijk dat je gelijk kunt aanklikken welke aandoening je hebt.``

Jongere (15)

Meer ruimte voor handelingsperspectief

“Ik zie vooral: ‘Hier kun je last van hebben.’ Niets over voordelen van autisme. Ik wil ook zien hoe je ermee om kunt gaan.”
– Jongere met autisme (18)

Het nieuwe Brainwiki heeft meer aandacht voor handelingsperspectief: hoe kunnen jongeren het beste omgaan met hun problematiek? De teksten houden hun nuance, maar hebben een positievere tone-of-voice. Ook het beeldmateriaal straalt meer positiviteit uit.

Jongeren droegen zelf bij aan de veelgestelde vragen met praktische tips. Hoe kun je bijvoorbeeld met je ouders of leeftijdsgenoten praten over je probleem? Als je dat moeilijk vindt, wees daar dan open over, is één van de adviezen. En: probeer aan te geven wat je van de ander verwacht. Andere tips gaan over omgaan met negatieve reacties (‘Geef aan wat een nare reactie met jou doet’), en over hoe je je kunt voorbereiden op een gesprek met een hulpverlener (‘Bedenk van tevoren waar je het over wilt hebben’).

Wat vinden jongeren van de nieuwe site?

“Het is duidelijk uitgelegd, niet alsof je een klein kind bent, wat erg fijn is.”
– Jongere met depressie (17)

Voordat het vernieuwde Brainwiki.nl online ging hebben jongeren een deel van de site getest. Hun ervaring was overwegend positief: het ontwerp en de uitstraling sluiten goed aan bij hun belevingswereld, en ze beoordelen de kennis en informatie als betrouwbaar, helder en overzichtelijk. Zij gaven ook verbeterpunten door, waar het Kenniscentrum mee aan de slag is gegaan.

>> Naar Brainwiki.nl

>> Download de flyer van Brainwiki

Vragen, tips of opmerkingen over Brainwiki.nl? Laat een reactie achter via het formulier onderaan deze pagina

Brainwiki.nl is ontwikkeld door het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, in samenwerking met 2keer.nl, Jong & Je Wil Wat, de NJR, Samen Sterk zonder Stigma, experts en jongeren.

Meer nieuws

>> Ga naar het nieuwsoverzicht