Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Intensieve traumabehandeling Expose Yourself werkt

Jongen meisje afspraak

De zesdaagse intensieve traumabehandeling Expose Yourself blijkt zeer effectief. Maar liefst 69% van de 74 jongeren van 12 tot 25 jaar voldoet na de behandeling niet meer aan de classificatie PTSS. GGZ NHN-psycholoog Elvira Rentinck presenteerde de resultaten van haar driejarige onderzoek in april 2023 tijdens het EMDR-congres, waar zij de publieksprijs won. In dit artikel lees je meer over Expose Yourself.

De behandeling

De intensieve traumabehandeling Expose Yourself bestaat uit een combinatie van imaginaire exposure, EMDR en PMT. De jongeren nemen deel aan drie behandeldagen per week in twee opeenvolgende weken. Behandelaren betrekken het netwerk van de jongere daarbij actief.

Het onderzoek

De intensieve traumabehandeling Expose Yourself blijkt zeer effectief. Aan het onderzoek namen 74 jongeren deel. En wat blijkt? 69% van de 12 tot 25 jarige jongeren voldoet na de behandeling niet meer aan de classificatie PTSS. Bij 74% jongeren neemt de ernst van de PTSS-klachten af.

In vergelijking met bestaande behandelingen

Bij al bestaande behandelingen die één keer per week plaatsvinden is er een hoge drop-out van 18% tot 36%. De behandelingen duren lang, jongeren zien tegen de wekelijkse afspraken op en laten meer vermijding zien ze of zeggen ze af. Bij Expose Yourself was de drop-out slechts 4%. Sterke aanwijzingen dat deze intensieve ambulante traumabehandeling zeer geschikt is om jongeren en jongvolwassenen te behandelen voor hun PTSS.

Publieksprijs

GGZ NHN-psycholoog in opleiding tot Klinisch Psycholoog Elvira Rentinck bracht de effecten van het onderzoek in kaart in de periode van 2020 en 2023. Ze presenteerde de resultaten in april 2023 tijdens het EMDR-congres, waar zij de publieksprijs won. Daarnaast won ze de RINO-groep posterprijs op het SWKK-congres voor klinisch psychologen en klinisch (neuro-)psychologen.

Meer informatie

Op de website van GGZ Noord-Holland Noord lees je meer informatie over de Intensieve Traumabehandeling Expose Yourself! Ook kun je iemand aanmelden voor dit intensieve traumabehandelprogramma. Wil je meer lezen over traumabehandeling? Lees dan de praktijkstandaard Trauma en kindermishandeling van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Tags