Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Handreiking: hoe herken je een ‘pro-ana coach’?

Meisjes jongeren app'en muurtje

Het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie ontwikkelde een handreiking voor jeugdhulpverleners die werken met jongeren met eetproblemen. De handreiking helpt bij het signaleren van ‘pro-ana coaches’. Deze presenteren zich via sociale media als afvalcoach, en zijn eigenlijk op seksueel expliciet beeldmateriaal of zelfs seksueel misbruik van jongeren. Hoe ga je als professional om met zorgelijke signalen, en hoe ga je met jongeren in gesprek over hun online leven?

Professional-anorexia

Pro-ana staat voor professional-anorexia, en is een beweging die anorexia promoot als levensstijl. De afgelopen jaren is pro-ana content op internet en social media makkelijker toegankelijk dan ooit.

Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) deed in 2020 onderzoek naar de aard en omvang van pro-ana coaches. Hieruit bleek dat er steeds meer pro-ana coaches actief zijn, die zich onder valse voorwendselen aanbieden als afvalcoach. Deze coaches vragen jongeren om seksueel getint beeldmateriaal of dringen aan op fysiek contact, met soms seksueel geweld tot gevolg.

Meteen aan de slag met de handreiking

Leer meer over de wereld van pro-ana, en bekijk het stappenplan met tips voor signalering en hulpverlening.

Handreiking met stappenplan en tips

Jongeren met een eetstoornis zijn vatbaarder voor pro-ana coaches. Dat geldt vooral voor meisjes van 14-20 jaar met anorexia, bleek uit het onderzoek van CKM. Een nieuwe handreiking van het Kenniscentrum moet bijdragen aan bewustwording, en helpt professionals om jongeren te ondersteunen als zij (mogelijk) met zo’n coach in contact zijn.

In de handreiking vind je informatie over de wereld van pro-ana en de werkwijze van pro-ana coaches, een stappenplan met tips voor signalering en vervolgstappen voor hulpverlening. Er staan bijvoorbeeld tools in waarmee je kunt leren signaleren of een jongere in contact staat met een pro-ana coach. Je leest in de handreiking ook tips voor wat je kunt doen als daar daadwerkelijk sprake van is.

Download de Handreiking voor het herkennen van pro-ana coaches
Wil je een gedrukt exemplaar van de handreiking ontvangen voor gebruik binnen je organisatie? Deze kun je kosteloos aanvragen via info@kenniscentrum-kjp.nl.

Download factsheet
Het Kenniscentrum ontwikkelde ook een factsheet met handvatten voor het herkennen van pro-ana coaches. Wil je gratis gedrukte factsheets ontvangen om op te hangen binnen je organisatie? Vraag ze aan via info@kenniscentrum-kjp.nl.

Deze handreiking is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS, het Nederlands Jeugdinstituut, het Landelijk Kenniscentrum LVB, NAE, WEET, Proud2BMe, Ikookvanmij, 99gram, CKM, politie, OM, Stichting JIJ, PsyQ, GGZ Rivierduinen, Leontienhuis, CKM, GGNet, NAE, Qpido, Levvel, Jeugdbescherming west.