Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Handreiking: Cognitieve gedragstherapie bij LVB en psychische stoornis

Jonge vrouw op de bank bij een therapeut

Er is een nieuwe handreiking verschenen van de Academische Werkplaats Kajak: Cognitieve gedragstherapie bij jeugdigen met een licht verstandelijke beperking en een psychische stoornis. Deze handreiking behandelt een breed scala aan klinische ervaringen en wetenschappelijke evidentie, en legt deze kort en bondig uit. De handreiking is bedoeld voor behandelaren die cognitieve gedragstherapie aan deze doelgroep geven, en kan direct in de klinische praktijk ingezet worden.

De handreiking Cognitieve gedragstherapie bij jeugdigen met een licht verstandelijke beperking en een psychische stoornis is opgesteld door de multidisciplinaire werkgroep van de Academische Werkplaats Kajak. Het document gaat onder andere in op het belang van een goede indicatiestelling, de minimale voorwaarden om van CGT te profiteren, de aanpassingen die nodig zijn in de behandeling van cliënten met een LVB en het belang van een integrale benadering, waarbij de jongere, de ouders en het systeem betrokken zijn.

Praktisch stappenplan

Het schema CGT bij jeugdigen met een LVB geeft een praktisch en beknopt overzicht van de stappen:

  1. Diagnostiek en indicatiestelling;
  2. Aanpassingen CGT bij jeugdigen met een LVB;
  3. Monitoring en stoppen met de behandeling; en
  4. Alternatieven.

Verder geeft de handreiking bijvoorbeeld een uitgebreid overzicht van beschikbare werkboeken geordend naar psychische problematiek, leeftijd en effectiviteit. Ook vindt u er directe links naar websites voor meer informatie.

Verdiepende workshop op het AW Kajak congres

Op 9 juni 2020 organiseert de Academische Werkplaats Kajak het congres LVB & Psychiatrie: Samen op Koers! Op die dag geeft Michel van den Boogaard (voorzitter van de multidisciplinaire werkgroep en klinisch psycholoog bij Herlaarhof) een verdiepende workshop over cognitieve gedragstherapie bij jongeren met een LVB. De inschrijving voor dit congres opent binnenkort.

Meer informatie

Download de gratis handreiking CGT bij jeugdigen met een LVB en een psychische stoornis

Naar de website van de Academische Werkplaats Kajak

Bekijk meer nieuwsberichten