Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Ervaringsdeskundigen en experts doorbreken stigma in ‘First EET cast’

First Eet Cast

De pandemie en de daarmee gepaard gaande lockdowns hebben hun tol geëist: steeds meer minderjarigen kampen met een eetstoornis. In de tiendelige podcastserie ‘First EET cast’ van Ketenaanpak Eetstoornissen (K-EET) gaan ervaringsdeskundigen, psychologen, diëtisten, verpleegkundigen en artsen met elkaar in gesprek over het erkennen, behandelen en herstellen van elke mogelijke eetstoornis. Bij vrouwen en bij mannen.

Lockdowns als katalysator

Het gesprek over eetstoornissen en andere psychische problemen moet nu meer dan ooit gevoerd worden, stelt Amsterdam UMC’s hoofd kinder- en jeugdpsychiatrie Arne Popma: “Iedereen zoekt naar evenwicht in deze niet evenwichtige tijd. Zeker in de kinder- en jeugdpsychiatrie heb ik gezien dat jongeren zonder sociaal netwerk steeds meer op zichzelf zijn teruggeworpen en zich daardoor hebben afgesloten.” Met de First EET cast hoopt hij dat openheid over eetproblemen wordt gestimuleerd en problematiek zodoende (eerder) kan worden gesignaleerd.

Stigma doorbreken

Ervaringsdeskundigen als voormalig Miss Nederland Denise Speelman, model Joann van den Herik en schrijfster Tatjana Almuli proberen met hun open- en eerlijkheid het stigma rond eetstoornissen te doorbreken. De unieke gesprekken die zij voeren met experts als Arne Popma en kinderarts Annemarie van Bellegem vormen de basis van de ‘First EET cast’. Vragen die gesteld worden op Instagram, beantwoorden de gasten tijdens de opnames.

Luisteren naar First EET cast

Beluister de eerste aflevering via het platform First EET kit en Spotify. Er komt regelmatig een nieuwe aflevering online. De opnames onder leiding van Ciana Mayam kun je tevens bekijken via YouTube.

Platform First EET kit

Op het platform First EET kit vind je naast de podcast alle informatie bedoeld voor mensen die iemand behandelen of kennen met een eetbuistoornis of een vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis (ARFID), anorexia nervosa of boulimia nervosa. De website biedt eerste hulp en ondersteuning tijdens het moeilijke en emotionele proces van herkennen, herkennen, vaststellen en behandelen van een (beginnende) eetstoornis.

Naar First EET kit