Samen werken, voor een psychisch gezonde jeugd

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Acht nieuwe expertisecentra voor complexe jeugdhulp

Jongen fiets repareren

Verdeeld over het land komen acht expertisecentra voor jongeren met complexe problematiek. Het doel van de centra: ondersteunen bij het organiseren van passende hulp voor jongeren met meervoudige en complexe problematiek, zoals anorexia. De gemeenten Groningen, Enschede, Nijmegen, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven zullen de expertisecentra coördineren.

De expertisecentra zijn bovenregionaal en bedienen zo bijna alle regio’s in Nederland. Alleen voor de regio Limburg staat de coördinerende gemeente nog niet vast. Die bovenregionale samenwerking is nodig om kinderen en jongeren met complexe problemen passende hulp te kunnen bieden.

Verschillende functies

De expertisecentra krijgen drie functies. Professionals die eraan verbonden zijn kunnen advies geven aan betrokkenen als hulp niet het gewenste effect lijkt te hebben. Daarnaast kunnen de centra helpen bij het organiseren van hulp. Zo kan bijvoorbeeld een professional met specifieke expertise worden ingezet, zodat de jongere niet hoeft te verhuizen als die een complexe hulpvraag heeft. Ten slotte organiseren de expertisecentra het bundelen van kennis van professionals uit verschillende domeinen, waardoor de professional beter zijn werk kan doen omdat meer aandacht is voor de ontwikkeling van kennis en vakmanschap.

Het kabinet stelt op verzoek van de Tweede Kamer vanaf 2021 jaarlijks 26 miljoen euro beschikbaar voor de centra.

Meer informatie

>> Lees de Kamerbrief stand van zaken expertisecentra jeugdhulp

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Tags