Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Start Consortium kleinschaligheid in de jeugdhulp

Meisje kleuter vader lachen grond

Jeugdzorgorganisaties, ouders en jongeren slaan de handen ineen om liefdevolle zorg met meer ruimte en aandacht voor jongeren, ouders én medewerkers te bieden. Het Consortium kleinschaligheid in de jeugdhulp heeft als doel om de best passende zorg in kleinschalige setting te bieden, en met elkaar te leren en ontwikkelen. Kenniscentrumbestuurder Lieke van Domburgh is erbij betrokken, en vertelt waar het consortium mee aan de slag gaat.

Lieke van Domburgh, bestuurder bij iHUB en bestuurslid bij het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie: “Er is een beweging gaande naar kleinschaligheid in de jeugdzorg en de jeugd-ggz. Daarbij wordt de term kleinschaligheid veel gebruikt, maar voor verschillende zorgvormen en met verschillende doelen voor ogen. Het begrip kan bijvoorbeeld gelden voor een kind dat langere tijd in een gezinshuis woont, én voor een (kort) verblijf in de residentiële gesloten jeugdzorg. Het is belangrijk om hier met elkaar scherpte in aan te brengen.”

“Daarnaast lopen de verschillende organisaties tegen verschillende uitdagingen en dilemma’s aan. Zoals: hoe geven we het onderwijs goed vorm, hoe zorgen we dat medewerkers het volhouden en de juiste aandacht kunnen geven, hoe geven we het financieel vorm, welke jongeren kunnen wel en niet samen profiteren van een kleinschalig aanbod? En zo zijn er nog meer vragen.”

“Als losse organisatie alleen is het moeilijk leren, want je ziet weinig voorbeelden. Met het consortium gaan we daarom samen leren. Bij dat leren brengen we steeds drie perspectieven samen; ervaringsdeskundigheid (van jongeren en ouders), ervaring van professionals en wetenschappelijke kennis. De start was dat we met elkaar een definitie van kleinschaligheid hebben vastgesteld. Op dit moment inventariseren we wat helpt en wat belemmert in kleinschalige jeugdhulp. Het doel is om met de kennis die we verzamelen echte veranderingen in de jeugdhulp te bewerkstelligen.”

Parlan, Via Jeugd, VIGO, iHUB, Pluryn, Levvel en Schakenbosch, de Academische werkplaats Risicojeugd, AmsterdamUMC, Erasmus Universiteit, ervaringsdeskundigen en het Nederlands Jeugdinstituut vormen samen het Consortium kleinschaligheid in de jeugdhulp. De eerste onderdelen van het actieplan zijn in samenwerking met  jeugdhulpbeweging StroomOp vormgegeven.

Tags