Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

5. Realistisch frame rondom eetstoornissen

Een eetstoornis is een psychische aandoening, waarover negatieve vooroordelen en negatieve stereotyperingen in omloop zijn. Deze stigmatisering kan leiden tot sociale afwijzing en uitsluiting. De belangrijkste vooroordelen zijn dat mensen met een psychische aandoening onvoorspelbaar zijn en niet in staat sociale rollen naar behoren te vervullen. Dat mensen met een psychische aandoening zijn zelf verantwoordelijk voor hun toestand. En dat de aandoening is chronisch en de prognose is slecht.

Resultaten

K-EET werkt binnen deze bouwsteen aan de volgende resultaten.

Campagne ‘vroegsignalering en bespreekbaar maken van eetstoornissen’

Patiëntenvereniging WEET heeft een speciale campagnewebsite opgezet, hetgaatnietovereten.nl. Hier vind je concrete voorbeelden van signalen die je op zou kunnen pikken van iemand in je naaste omgeving die misschien een beginnende eetstoornis heeft. En handvatten voor hoe je een gesprek hierover kunt beginnen.

Het gaat niet over eten
Podcastserie ‘First EET cast’

In de 10-delige podcastserie ‘First EET cast’ gaan ervaringsdeskundigen, psychologen, diëtisten, verpleegkundigen en artsen met elkaar in gesprek over het erkennen, behandelen en herstellen van elke mogelijke eetstoornis. Ervaringsdeskundigen zoals voormalig Miss Nederland Denise Speelman, model Joann van den Herik en schrijfster Tatjana Almuli proberen met hun openheid en eerlijkheid het stigma rond eetstoornissen te doorbreken.

Doel van deze bouwsteen

Het doel van deze bouwsteen is stigmatisering van eetstoornissen te tegen te gaan en normalisering te bevorderen, zowel op maatschappelijk als op individueel niveau. Dit kan door het bespreken van eetstoornissen (en ander psychische problemen) en het geven van voorlichting daarover. Een belangrijk onderdeel van de aanpak is het bewust inzetten van een realistisch frame in de berichtgeving rondom eetstoornissen.