Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

6. Leidraad rondom het voorkomen en toepassen van dwangvoeding

Behandelaars zoeken bij het inzetten van dwangvoeding altijd naar de minst belastende en de meest effectieve manier om tot een goed resultaat te komen. Zij kijken steeds weer goed naar de proportionaliteit, subsidiariteit en effectiviteit van de behandeling. Een lerend netwerk en een landelijk expertisecentrum kan dit bevorderen. Dit expertisecentrum bundelt kennis en expertise op het gebied van zeer complexe casuïstiek, intensiveert kennisdeling en bevordert kennisontwikkeling.

Landelijk expertisenetwerk dwangvoeding

Het Landelijk expertisenetwerk bestaat uit behandelaren (kinderartsen, kinder-en jeugdpsychiaters, psychologen) en een ervaringsdeskundige. Zij bespreken complexe casuïstiek en werken aan gezamenlijk beleid op het gebied van het voorkomen, verminderen en toepassen van dwangvoeding.

Second opinion lerend netwerk

Pool van experts geven second opinions wanneer de periode van dwangvoeding langer duurt dan in de leidraad is opgenomen en op aanvraag thema’s zoals co-morbiditeit, somatiek, casuïstiek, een wettelijk kader en ervaringsdeskundigheid.

Leidraad bij het voorkomen, verminderen en toepassen van dwangvoeding bij eetstoornissen

Deze leidraad is ontwikkeld als leidraad voor behandelaren  bij het voorkomen, verminderen en toepassen van dwang(sonde)voeding bij eetstoornisproblematiek. Het betreft een klein, tijdelijk en ook ingrijpend onderdeel van een gehele behandeling, zoals beschreven in de Zorgstandaard Eetstoornissen.

Leidraad bij het voorkomen, verminderen en toepassen van dwangvoeding bij eetstoornissen
Bijbehorende vragen en antwoorden
‘Voortdurend puzzelen om voor iedereen een plek te creëren’ (De Psychiater, maart 2021)

Doel van deze bouwsteen

Het doel van deze bouwsteen is om opnames met dwangvoeding zoveel mogelijk te voorkomen, de duur van eventuele dwangvoeding zoveel mogelijk te verkorten en de bijbehorende zorg te verbeteren door landelijke expertise samen te brengen, kennis te delen en deze verder te ontwikkelen.