Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

2. Goed fundament waarop kennis en kunde zich kunnen ontwikkelen

De zorgstandaard eetstoornissen uit 2017 beschrijft de zorg voor vier specifieke eetstoornissen: anorexia nervosa, boulimia nervosa, de eetbuistoornis en de vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis. Dat wat we weten over de diagnostiek en behandeling van jongeren met eetstoornissen en wat hierover is opgeschreven in deze zorgstandaard, willen we binnen deze bouwsteen op een goede manier doorgeven aan professionals en er vervolgens ook voor zorgen dat zij het toepassen. In de opleidingen van professionals die met eetstoornissen te maken krijgen (nulde-derde lijn), en op de werkvloer moeten professionals toegang hebben tot continue scholing en training, inclusief inter- en supervisie.

Resultaten

K-EET werkt binnen deze bouwsteen aan het volgende resultaat.

Implementatie van de Zorgstandaard Eetstoornissen (AKWA)

Om professionals te ondersteunen bij het gebruik van de Zorgstandaard Eetstoornissen en de verbinding tussen collega’s werkzaam in één regio te stimuleren, organiseren K-EET en Akwa GGZ in alle regio’s bijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomsten die reeds plaatvonden, ontstond de behoefte om dergelijke regionale netwerkbijeenkomsten halfjaarlijks te organiseren.

Meer informatie en aanmelden (gratis) voor een regiobijeenkomst eetstoornissen
Accreditatie wordt aangevraagd bij de volgende beroepsverenigingen: NIP, NVvP, VGCt, V&VN, NHG, NDV, NVK. Deelname is gratis.

Signalenkaart eetstoornissen voor huisartsen

Een eetstoornis vroegtijdig signaleren en snel de juiste hulp inschakelen is cruciaal. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans op herstel. Deze vernieuwde signalenkaart voor huiisartsen bevat naast signalen ook informatie over (differentiaal)diagnostiek, doorverwijzen en somatisch onderzoek.

Signalenkaart eetstoornissen voor huisartsen (2022) bekijken en downloaden
Vernieuwd door Stichting Kiem samen met K-EET, PsyQ en individuele experts.

Doel van deze bouwsteen

Het doel van deze bouwsteen is voorkomen om – door te werken volgens de Zorgstandaard –  jongeren langer in hun ziekteproces blijven, door eerder en beter de eetstoornis te herkennen, tijdig te starten met behandeling en beter om te gaan met behandelcapaciteit. Dit kan ook leiden tot een afname van de wachttijd.