Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

1. (Boven)regionaal netwerk met toegang tot kennis en kunde

Het bovenregionale niveau is de beste schaal voor ‘de juiste zorg op de juiste plek’, voor duidelijke samenwerkingsafspraken binnen de ggz-keten, tussen de ggz-keten en de somatische keten, en voor het samenbrengen en vergroten van expertise.  Binnen sterke regionale netwerken kunnen professionals eetstoornissen eerder herkennen.

In de regio’s zijn procesleiders actief. Kom in contact met de procesleider in jouw regio.

Resultaten

K-EET werkt binnen deze bouwsteen aan de volgende resultaten.

Zorgstandaard eetstoornissen: patiëntenversie en infopakket

Een patiëntenversie van de Zorgstandaard Eetstoornissen kan het vinden van de best passende zorg makkelijker maken. Daardoor kunnen patiënt en hulpverlener samen een goede beslissing nemen over deze zorg.

Regioscan eetstoornissen in alle regio’s

Voor een regioscan doet K-EET een voormeting met behulp van een QuickScan Zorgstandaard (ZS). Zo krijgt de regio zicht op opleiding en nascholing van zorgprofessionals. De meting resulteert ook in een inventarisatie van het aanbod van de behandelinstellingen eetstoornissen. Vervolgens bepalen partijen gezamenlijk de belangrijkste verbeteringen.

First EET kit

Op het platform First EET kit vind je alle informatie bedoeld voor mensen die iemand behandelen of kennen met een eetstoornis: herkennen, vaststellen en behandelen van een (beginnende) eetstoornis.

Naar First EET kit

First EET Kit
Vroeg Interventies Bij EetStoornissen (VIBES)

Eetstoornis centra Rintveld en Ursula slaan samen met het Erasmus MC de handen ineen en startten met een pilot voor een nieuwe vorm van vroeg interventie: VIBES. Met VIBES leren ouders van kinderen en jongeren, bij wie anorexia nervosa kortgeleden is vastgesteld, op een coachende manier hun kind helpen herstellen.

Onderzoek Digitale Platforms

Om bij te dragen aan de vroegsignalering voor jongeren met eetproblemen is het nodig dat we weten welke taalelementen indicatoren kunnen zijn van eetproblemen bij jongeren wanneer ze met vrienden praten over hun problemen. Met een conversatieanalyse kijkt K-EET naar de berichten op een online forum, waarin jongeren met elkaar contact hebben over eetgedrag en gerelateerde onderwerpen. Die kunnen namelijk een signaalfunctie hebben in het ontwikkelen van een eetstoornis.

Doel van deze bouwsteen

Binnen sterke regionale netwerken kunnen professionals eetstoornissen eerder herkennen. Daarnaast kunnen zij verwijzing en triage goed organiseren. Hierdoor krijgen het kind, de jongere en de ouders vaker hulp binnen de regio en hoeven zij minder door het land te reizen voor passende zorg. Netwerken voor regionale en bovenregionale zorg:

  • dragen bij aan het sneller en beter verspreiden van kennis over diagnostiek en behandeling
  • zetten scholing en professionele intervisiegroepen op
  • organiseren consultatie en advies
  • zorgen voor overzicht in het beschikbare behandelaanbod (zorgkaart)
  • zetten gericht onderzoek uit
  • maken zwakke plekken in de keten zichtbaar