Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

The circle of security

The Circle of Security (behandelmethode)

De behandeling The circle of security stimuleert een veilige hechting tussen ouder en kind.

Doelstelling

Circle of security stimuleert een veilige hechting tussen ouder en kind. Aan de hand van videobeelden analyseert de behandelaar interacties tussen het kind en de mensen om hem heen . Met het beeldmateriaal krijgen de betrokkenen zorgfiguren inzicht in het gedrag en kunnen zij reflectie op zichzelf.

Doelgroep

Zorgfiguren samen met baby’s, peuters en kleuters. Circle of security is geschikt in verschillende contexten, zoals pleeg- en adoptieouders, bij moeders in een forensische setting of met een psychiatrische problematiek, of bij professionals in de kinderopvang.

Vorm/methode

Oorspronkelijk was Circle of security een groepsprogramma. Inmiddels kan het verschillende vormen krijgen, zoals individuele therapie en thuisbegeleidingstrajecten. De behandeling bestaat uit een groepstraining van twintig weken, waarin vijf à zes mensen dichtbij het kind interacties aangaan met hem of haar, onder leiding van een psychotherapeut.

Onderbouwing

Verschillende studies lijken te suggereren dat Circle of security effectief de kans op onveilige gehechtheid bij jongere kinderen in dergelijke contexten kan verminderen, zowel preventief als curatief (Santens e.a., 2016). Er is meer onderzoek nodig om de werkzaamheid ten opzichte van andere vroegtijdige behandelingen vast te stellen, en om de werkzame mechanismen in beeld te krijgen.

Bron: Santens, T., de Winter, S., Heylen, J., de Raedt, R., Bosmans, G. (2016). Werken met gehechtheid in behandeling van kinderen en adolescenten. Tijdschrift gedragstherapie, 49, 71-87. Uitgeverij Boom Amsterdam.

Ontwikkelaars

Hoffman, Cooper en Powell (2014) zijn de oprichters van Circle of security International. De Zeeuw, Brok & van Andel hebben in 2015 de behandeling aangepast voor pleeg- en adoptiekinderen.

Bronnen:

De Zeeuw, M., Brok, C., & van Andel, H. (2015). Handboek preventieve interventie voor pleeg- en adoptieouders bij jonge kinderen met een problematische gehechtheid. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Marvin, R., Cooper, G., Hoffman, K., & Powell, B. (2002). The Circle of Security project: Attachment-based intervention with caregiver-pre-school child dyads. Attachment & Human Development, 4, 107-124. doi:10.1080/14616730252982491

Powell, B., Cooper, G., Hoffman, K., & Marvin, B. (2014). The Circle of Security Intervention: Enhancing attachment in early parent-child relationships. New York, NY: The Guilford Press.

Beschikbaarheid en kosten

Je kunt trainingen vinden op de website van de internationale vereniging van Circle of Security.

The Circle of Security (behandelmethode)