Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Pivotal Response Treatment (PRT)

behandelmethode Pivotal Response Treatment (PRT)

Met Pivotal Response Treatment (PRT) werkt het kind aan sociale competentie, communicatie en flexibiliteit. Ouder en kind werken aan de interactie. De RINO groep is gecertificeerd om deze behandelvorm te trainen aan derden. Inmiddels zijn er vele professionals actief op het gebied van PRT en verschilt de duur, intensiteit en aanpak per organisatie.

Ontwikkelaars

Koegel & Koegel, Santa Barbara, USA

Gecertificeerd instituut

De RINO groep is gecertificeerd door de ontwikkelaars om deze behandelvorm te trainen aan derden

Doelgroep

De technieken die zijn ontwikkeld voor kinderen en jongeren met autismespectrumstoornissen.

Doelstelling

Middels de z.g. pivotal areas werken aan de sociale competentie, communicatie en flexibiliteit. Daarnaast wordt gewerkt aan de interactie tussen ouder en kind.

Aantal zittingen

De behandelduur is ongeveer een jaar en bestaat in Nederland uit drie fases. In de eerste fase wordt een van de ouders twee keer per week getraind in de aanpak en de technieken. Deze fase duurt drie maanden. In de tweede fase, die duurt 6 maanden, worden naast de ouders ook de eventuele begeleiders of leerkrachten van de dagbesteding door de trainer en ouder getraind. In de derde fase (de afrondende fase) worden infrequent nog enkele specifieke doelen besproken en getraind t.b.v. generalisatie getraind.

Vorm

Gedragstherapie met ouder en kind.

Uitvoerenden

De behandelaar is bij voorkeur een gedragstherapeutisch medewerker of ervaren HBO geschoolde trainer met kennis van autisme en gedragstherapie. De hoofdbehandelaar die samen met de trainer de doelen samenstelt, de fidelity’s scoort, de workshops geeft en de eventuele ouderbegeleiding uitvoert is een GZ psycholoog met aantoonbare kennis van gedragstherapie of een gedragstherapeut in opleiding.

Voorbereiding

De instantie (een gedragstherapeut in opleiding of GZ psycholoog met kennis van gedragstherapie samen met 1 of 2 trainers) dient gecertificeerd te worden om deze training te mogen uitvoeren.

Kosten

De kosten van de vierdaagse cursus bedraagt € 2096,- per deelnemer. In de prijs is het boek Pivotal Response Treatments van Koegel en Koegel (2006) inbegrepen, en andere literatuur.

behandelmethode Pivotal Response Treatment (PRT)

Auteur: Robert L. Koegel & Lynn Kern Koegel
Uitgever: Uitgeverij PICA

Auteur: Robert L. Koegel & Lynn Kern Koegel
Uitgever: Uitgeverij PICA