Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Brain Blocks

Brain Blocks (behandelmethode)

Brain Blocks is een manier van reflecteren gericht op het vergroten van het zelfinzicht. Met behulp van beelden krijgt de jeugdige inzicht in de eigen ervaringen en die van anderen. Met als doel om makkelijker te communiceren, psycho-educatie en/of denk- en gedragspatronen te veranderen.

Doelstelling

Het doel van Brain Blocks is om dat het kind of de jongere meer inzicht krijgt in eigen gevoelens en gedachtes en in die van anderen, door middel van reflectie. De in Brain Blocks geschoolde begeleider of behandelaar kijkt steeds welk stapjes er nodig zijn om het zelfinzicht van de jeugdige te vergroten.

Doelgroep

Brain Blocks is er voor kinderen en jongeren (en volwassenen) met uiteenlopende hulpvragen gericht op hun sociale en emotionele functioneren.

Vorm/methode

Met behulp van Brian Blocks materialen (afbeelding van een hoofd of lichaam van een persoon en blokjes in verschillende vormen en kleuren) kan het kind of jongere hun gevoel of gedachten verbeelden. De begeleider reflecteert samen met het kind of jongere op deze beelden. Het reflectieonderdeel sluit aan op het ontwikkelingsperspectief van het kind of jongere. De werkwijze van Brain Blocks is dus op maat.

Hoe vaak en hoe lang je Brain Blocks inzet verschilt voor ieder kind of iedere jongere.

Onderbouwing

Brain Blocks gaat ervan uit dat kinderen en jongeren zelf het beste weten hoe hun brein werkt, wat ze ervaren in bepaalde situaties en hoe ze reageren hierop. De betekenis van de kleuren en vormen van de gebruikte blokjes geeft het kind of de jongere dan ook zelf.

Onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam hebben een wetenschappelijke evaluatie van Brain Blocks uitgevoerd. Zij vroegen naar de ervaringen en meningen van Nederlandse hulpverleners en ouders van kinderen met autisme die Brain Blocks hebben gebruikt.
Download de samenvatting van het onderzoek naar Brain Blocks

Ontwikkelaars

Stephan van de Ven heeft Brain Blocks in 2005 bedacht. Hij is psychomotorisch therapeut binnen de jeugdhulpverlening.

Beschikbaarheid en kosten (incl. eventuele link naar meer info/ontwikkelaars etc.)

De opleiding voor professionals om de training uit te voeren is beschikbaar via de website van Brain Blocks. De basiscursus bestaat uit vier cursusdagen en het doorlopen van de online leeromgeving.

Er zijn kosten aan verbonden.
Bekijk de brochure van Brain Blocks
Lees verder op de website van Brain Blocks
Webshop van Brain Blocks

Brain Blocks (behandelmethode)