Samen werken, voor een psychisch gezonde jeugd

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Dwang bij kinderen en jongeren

Kinderen in de natuur met beestjes op de hand

Wat is dwang?

Ieder kind heeft wel eens nare gedachten. Wanneer je kind een dwangstoornis heeft, heeft hij deze gedachten heel vaak. Ook heeft hij dan het gevoel dat hij bepaalde dingen elke keer opnieuw moet doen, om de gedachten te stoppen. Hij is bang dat hij anders ziek wordt of dat er een ongeluk gebeurt. Vaak weet je kind dat dit niet echt zal gebeuren, maar blijft hij er steeds weer aan denken of heeft hij het gevoel dat hij iets moet doen. Je kind voelt zich daar fijner bij. Maar elk kind is anders, dus ook alle kinderen met een dwangstoornis. Iedereen kan het op een andere manier ervaren.

Een andere benaming voor dwangstoornis is Obsessieve Compulsieve Stoornis. Afgekort: OCS.

>> Meer over dwang op Brainwiki.nl 

Kinderen in de natuur met beestjes op de hand

Mijn kind krijgt medicatie bij dwang

De behandelaar van je kind heeft medicatie geadviseerd of voorgeschreven. Begrijp je medicijn beantwoordt vragen die veel kinderen, jongeren en ouders hebben over medicijnen bij psychische problemen. Denk aan vragen als ‘Kan mijn kind zomaar stoppen met dit medicijn?’ en ‘Is het verslavend?’. >> Naar Begrijp je medicijn

Meer over dwang

>> ADF Stichting
Patiënten- en familieorganisatie voor iedereen die te maken heeft met angst- en dwangklachten.

>> OCDNet
OCDnet geeft uitleg over dwang, brengt mensen met dwangklachten bij elkaar en beschrijft ervaringsverhalen.

>> OCDcafé
In het OCDcafé ontmoet je andere ouders, jongeren of zorgleners die te maken hebben met dwang en deel je ervaringen.

Terug naar boven
Bedwing je dwang

Else de Haan
‘Bedwing je dwang’ is een behandelmethode voor kinderen en jongeren met dwangproblemen. Met verschillende methoden (blootstelling, responspreventie en cognitieve therapie) beoogt ‘Bedwing je dwang’ de dwangklachten te verminderen of te laten verdwijnen.

>> Bestel ‘Bedwing je dwang’ bij Bol.com

>> Bestel ‘Bedwing je dwang’ bij Bol.com (werkboek)

De goudvisjongen

Lisa Thompson
De 12-jarige Matthew lijdt aan OCD. Als op een dag een peuter, Teddy, vermist wordt en Matthew de laatste blijkt te zijn die hem heeft gezien, is het aan Matthew om op onderzoek uit te gaan. Ook als dit betekent dat hij zijn eigen angsten onder ogen moet komen en hij de veiligheid van zijn huis moet verlaten. Prijswinnend kinderboek voor 9 jaar en ouder.

>> Bestel ‘De goudvisjongen’ bij Bol.com

Het heilige moeten

Claudia van der Werf
De schrijfster van het boek is een ervaringsdeskundige met een dwangstoornis. Ze vertelt over haar dwangstoornis die haar jarenlang in haar greep hield en die ze verborgen hield voor haar hele omgeving. Uiteindelijk komt ze er vanaf.

>> Bestel ‘Het heilige moeten’ bij Bol.com

Schildpadden tot in het oneindige

John Green
Schildpadden tot in het oneindige gaat over vriendschap voor het leven, onverwachte ontmoetingen, Star Wars-fanfictie en een tuatara die op het punt staat een fortuin te erven. Maar bovenal gaat het over Aza Holmes, een meisje dat worstelt met een dwangstoornis en klem komt te zitten in de verstikkende spiraal van haar gedachten. Schrijver John Green: ‘Dit is mijn eerste poging om openlijk te schrijven over de stoornis waar ikzelf sinds mijn vroegste jeugd mee worstel. Het verhaal is verzonnen, maar gaat wel degelijk ook over mij persoonlijk.’

>> Bestel ‘Schildpadden tot in het oneindige’ bij Bol.com

Slaaf van mijn gedachten

De behandeling van een dwangpatiënte
Marte van Santen
Sinds haar puberteit lijdt Maaike (49) aan smetvrees en controledwang. Allesoverheersend is de drang om eindeloos schoon te maken, dingen honderden keren te checken en alles in een vaste volgorde te doen. In Slaaf van mijn gedachten volgt Marte van Santen Maaike vóór, tijdens en na haar dagbehandeling bij de speciale dwangpoli van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

>> Bestel ‘Slaaf van mijn gedachten’ bij Bol.com

Wat kun je doen als je gedachten vastlopen

Dawn Huebner
Dit boek leert kinderen en hun ouders cognitieve gedragstechnieken aan die zij kunnen gebruiken bij een obsessieve-compulsieve stoornis. Het interactieve help-oefenboek verandert kinderen in superdetectives die de trucs van OCS kunnen herkennen, waardoor ze er beter op kunnen reageren.

>> Bestel ‘Wat kun je doen als je gedachten vastlopen’ bij Bol.com

Terug naar boven

Het Kenniscentrum heeft deze informatie geschreven met experts en ervaringsdeskundigen. Samen houden we deze tekst steeds actueel. Bijvoorbeeld op basis van het laatste onderzoek naar dwangstoornissen bij kinderen en jongeren.

Angst Dwang en Fobiestichting

Logo Angst Dwang Fobie Stichting Website Adfstichting

De Angst-, Dwang- en Fobiestichting is een patiënten- en familieorganisatie voor iedereen die te maken heeft met angst- en dwangklachten.

>> Bezoek Angst Dwang en Fobiestichting