Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

In contact met kind of jongere uit Oekraïne? Pas ‘watchful waiting’ toe

Sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken krijgt het Kenniscentrum regelmatig de vraag van zorgprofessionals: wat kan ik doen voor kinderen en jongeren uit Oekraïne? In veel gevallen volstaat ‘watchful waiting’. Niet direct doorverwijzen, wel goed in de gaten houden. Psychische hulp is vaak niet direct nodig, doeltreffende signalering is daarentegen van groot belang. Het Kenniscentrum zet een aantal tips en tools op een rij.

Wat gevluchte kinderen in eerste instantie nodig hebben is opvang en rust. In veel gevallen is psychische hulp niet direct nodig. Dat net gevluchte kinderen angstig of somber zijn is normaal. Pas als dit lange tijd aanhoudt, en de klachten het functioneren van het kind belemmeren, is het nodig om hulp in te schakelen.

Gevluchte kinderen hebben uiteindelijk wel een verhoogde kans op trauma, depressie of angstproblematiek. Het is daarom belangrijk om op signalen te letten die daarop kunnen duiden. Goed blijven observeren dus: watchful waiting, met andere woorden.

Toepasbare kennis en tools voor professionals

Handvatten voor screening en diagnostiek

Beeldverhalen in Oekraïens en Russisch

Voorlichtingsmateriaal over psychische problemen is vaak te complex voor jongeren die laaggeletterd zijn of nieuw in Nederland zijn. Daardoor kunnen hun problemen onopgemerkt blijven.
Beeldverhalen en animaties in verschillende talen bieden uitkomst. Huisartsenpraktijken, wijkteams, scholen en de jeugdhulp kunnen deze inzetten bij een vermoeden van psychische problemen. De twee beeldverhalen over trauma en depressie zijn nu ook beschikbaar in het Oekraïens en Russisch.

>> Bekijk alle beeldverhalen en animaties

Beeldverhaal over depressie

Beeldverhaal over trauma

ARQ IVP: Contactpunt Oekraïne

Expert bij ingrijpende gebeurtenissen

ARQ IVP heeft jarenlange ervaring in het ondersteunen van mensen en organisaties die te maken krijgen met ingrijpende gebeurtenissen, rampen en crises. Professionals kunnen terecht bij het contactpunt van ARQ IVP met vragen en zorgen met betrekking tot de oorlog in Oekraïne en daaruit voortkomende vluchtelingenstroom.

Het contactpunt van ARQ IVP is op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur op telefoonnummer 088 – 3305500 (gebruikelijke belkosten).

Animatie: in gesprek over stress

Augeo Foundation en Stichting Kinderpostzegels ontwikkelden een animatie die professionals helpt om met ouders en kinderen in gesprek te gaan over stress. Wat is de impact van stress op een kind? En kun je kinderen helpen omgaan met stress? De animatie is er nu ook in het Russisch en Oekraïens.

Oekraïens

Russisch

Augeo Foundation en Stichting Kinderpostzegels ontwikkelden een animatie die professionals helpt om met ouders en kinderen in gesprek te gaan over stress. Wat is de impact van stress op een kind? En kun je kinderen helpen omgaan met stress? De animatie is er nu ook in het Russisch en Oekraïens.

De Nieuws BV: psychische hulp voor Oekraïense kinderen

Kinder- en Jeugdpsychiater Irma Hein van Levvel vertelt bij NPO Radio 1 over psychische hulp aan gevluchte kinderen en de beeldverhalen over trauma en depressie als hulpmiddel.

>> Beluister het fragment

Tags