Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Promotieonderzoek: Positief effect gezond voedingspatroon bij kinderen met ADHD

Trace Logo

Helpt een aanpassing in het dieet bij de vermindering van ADHD-symptomen? De uitkomsten van het TRACE-onderzoek zijn binnen: het aanbieden van een gezond voedingspatroon als behandeling voor kinderen met ADHD leidt vaker tot een verbetering van ADHD-symptomen dan een eliminatiedieet. Dat blijkt uit onderzoek waarop Annick Huberts-Bosch, orthopedagoog en senior onderzoeker bij Karakter, promoveerde aan de Radboud Universiteit.

Voeding en druk gedrag

Het vermoeden dat er een verband is tussen voeding en druk gedrag bestaat al langer. Ouders zien soms dat hun kind drukker wordt na het eten van voeding waarin veel kleurstoffen zitten. Daarnaast is er steeds meer vraag naar de behandeling van ADHD zonder medicijnen.

TRACE-studie

TRACE onderzocht of diëten kunnen bijdragen aan vermindering van ADHD-symptomen. Aan het onderzoek namen 223 kinderen deel. De onderzoekers vergeleken een ‘gezond’ dieet volgens richtlijnen van goede voeding van het Voedingscentrum met een eliminatiedieet. Het eliminatiedieet bevat geen voedselallergenen zoals koemelk, gluten en kunstmatige kleurstoffen.

Resultaten

De kortetermijnresultaten van de TRACE studie wezen er al op dat een gevarieerd dieet volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum beter werkt dan een eliminatiedieet. Ook uit de definitieve uitkomsten van de studie blijkt dat een dieet gebaseerd op de richtlijnen gezonde voeding van het Voedingscentrum vaker leidt tot een verbetering van ADHD-symptomen dan een eliminatiedieet. Bovendien levert het gezondheidswinst op en minder medicamenteuze behandeling. Het gunstige effect van een gezond dieet geldt zowel op de korte als op de lange termijn. Een dieetbehandeling met een gezond voedingspatroon kan een nieuwe behandeloptie zijn voor kinderen met ADHD.

Vervolgonderzoek

Het aanbieden van deze behandeling gaat niet vanzelf, maar vraagt een aanpassing in de wijze waarop behandelaren en diëtisten nu werken. Daarom vindt er vervolgonderzoek plaats waarin de onderzoekers ouders, behandelaren, diëtisten en gemeentes betrekken.

Meer lezen

Het proefschrift van het TRACE-onderzoek is digitaal te lezen via de Radboud Repository. Het TRACE-onderzoek is opgezet door Karakter en het RIVM, vanuit belangstelling voor het behandelen van ADHD zonder medicijnen. Meer over het onderzoek lees je op de website van TRACE.

Tags