Betrouwbare kennis over psychische problemen bij kinderen en jongeren

Zoeken
Generic filters
Exact matches only

Nieuws

Handreiking ‘Werken aan een goede samenwerking tussen zorgprofessionals en politie’

Lvb Handreiking Samenwerking Politie En Zorg Cover

Hoe werk je vanuit de zorg en politie goed met elkaar samen om kwetsbare jongeren zo goed mogelijk te helpen? Tips hiervoor lees je in de nieuwe handreiking ‘Werken aan een goede samenwerking tussen zorgprofessionals en politie’ rondom seksuele en criminele uitbuiting van kwetsbare jongeren. De handreiking is ontstaan in samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut, Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Voor wie is deze handreiking?

Deze handreiking is voor iedereen die in het werk met uitbuiting te maken krijgt: wijkteammedewerkers, jongerenwerkers, beroepsopvoeders, zorgprofessionals in de residentiële LVB-zorg en ggz, wijkagenten en rechercheurs mensenhandel. Daarnaast kan de handreiking handvatten bieden voor mentoren en zorgcoördinatoren om meer inzicht te krijgen in de samenwerking tussen zorg en politie.

Waarom samenwerken?

Voor de aanpak van uitbuiting is het nodig dat het zorg- en veiligheidsdomein samenwerken. Vaak zijn er signalen uit verschillende domeinen die wijzen op uitbuiting, maar de urgentie wordt soms pas duidelijk als deze signalen gecombineerd worden. In de praktijk wordt de samenwerking vaak als lastig ervaren. De handreiking biedt tips om een goede samenwerking op te zetten. Zo is het belangrijk om duidelijke uitgangspunten te hebben en te weten wat je kunt doen en verwachten van een andere partij.

Praktische tips voor opzetten goede samenwerking

Een goede samenwerking is belangrijk voor goede zorg. Maar hoe doe je dat? Deze handreiking biedt praktische tips voor het opzetten van een goede samenwerking binnen jouw eigen regio, organisatie en team. Naast het gezamenlijk maken van afspraken, is het belangrijk om voortdurend te reflecteren op verwachtingen, de samenwerking te evalueren en indien nodig veranderingen aan te brengen.

Samenwerking kennisinstituten en praktijk

Deze handreiking is een samenwerking van het Landelijk Kenniscentrum LVB, het Nederlands Jeugdinstituut en het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. De drie organisaties werken samen aan praktische en betrouwbare kennis, gebundeld voor de jeugdhulp. Een medewerker van Koraal, de politie en leden van de werkgroep hebben met hun praktijkkennis bijgedragen aan deze handreiking.

Download de handreiking ‘Werken aan een goede samenwerking tussen zorgprofessionals en politie’.

Tags